4 mituri legate de dieta vegetariană
Mulţi oameni au ales să nu mai consume produse de provenienţă animală. Concepţiile greşite, care au existat de-a lungul anilor, au înconjurat dietele vegetariene şi pe cei care le adoptă.
Iată care sunt aceste mituri şi care este de fapt realitatea.
Mit:Vegetarienii nu primesc suficiente proteine.
Realitate:Vegetarienii primesc suficiente proteine. Ceea ce ei nu obţin este cantitatea excesivă de proteine care se găseşte în dieta modernă. Dacă mănânci multe fructe,legume şi cereale obţii suficiente proteine.
Mit:Vegetarienii nu primesc suficient calciu.
Realitate:Acest mit a apărut din cauza celor care au eliminat din dieta lor produsele pe bază de lapte. Aceştia considerau că singurele surse bune de calciu erau laptele şi brânza. Desigur,laptele este bogat în calciu,dar sunt şi legume care conţin o cantitate mare de calciu,mai ales cele verzi,cu frunze. Adevărul este că vegetarienii suferă mai puţin de osteoporoză (deficienţa de calciu,care duce la slăbirea oaselor),deoarece organismul asimilează mai uşor calciul pe care-l obţin în timpul digestiei.
Mit:Dietele vegetariene nu sunt echilibrate,din acest motiv vegetarienii îşi riscă sănătatea.
Mai întâi de toate,o
vegetariană este echilibrată. Aceasta conţine carbohidraţi complecşi,proteine şi grăsimi – cei trei macro nutrienţi,care sunt piatra de temelie a oricărei diete. O persoană care mănâncă carne consumă puţine porţii de legume şi fructe pe zi.
Mit:O dietă vegetariană este,de regulă,recomandată unui adult,deoarece copiii au nevoie de carne pentru a se dezvolta în mod corespunzător.
Fiind de origine animală,peştele,ouăle şi lactatele deja conţin toţi aminoacizii esenţiali. Produselor vegetale le lipsesc unul sau doi aminoacizi. Combinate însă la micul dejun,prânz sau cină,acestea conţin toţi aminoacizii necesari zilnic organismului. Copiii au nevoie de 10 aminoacizi esenţiali pentru a se dezvolta în mod corespunzător.
Citeşte şi: