Ce trebuie să ştii despre munca la domiciliu
Tot mai multe companii le permit angajaţilor să lucreze de la domiciliu. În felul acesta, patronii reduc din costuri, măsura neafectându-le afacerile, iar salariaţii au mai mult timp pentru viaţa personală.
Avantaje
Plăteşti mai puţin pe transport
Când lucrezi de acasă,reduci considerabil din costurile deplasării până la serviciu. Dacă mergi cu maşina personală nu mai dai bani pe carburant,iar dacă te deplasezi cu mijloacele de transport în comun,nu mai cheltuieşti pe abonamente.
Tu alegi cum arată spaţiul de lucru
Lucrând de acasă poţi să-ţi creezi propriul mediu de lucru. Cât de iluminată să-ţi fie camera,ce temperatură să aibă;cu alte cuvinte,cadrul ideal de muncă potrivit care te ajută să fii productivă.
Nu mai eşti distrasă
Glumele colegilor,întreruperile inutile,întâlnirile neimportante- toate pot fi evitate dacă lucrezi de acasă.
Te stresezi mai puţin
Psihologii spun că timpul petrecut în trafic,fie în maşina personală,fir în mijloacele de transport în comun,înainte de a ajunge la serviciu,afectează productivitatea,iar angajaţii sunt obosiţi înainte de a-şi începe ziua de lucru. Acest lucru este valabil mai ales în cazul celor care au serviciul departe de casă.
Dezavantaje
Te izolezi
Adesea,persoanele care lucrează de acasă se plâng de izolare şi singurătate din cauza îndepărtării de
. Această separare poate fi foarte deprimantă pentru unii.
Ţi-e greu să separi sarcinile casnice de cele de la ser
viciu
Tentaţia de a te implica mai mult în treburile casnice este de foarte multe ori foarte puternică. Astfel,te poţi trezi că te-ai apucat să faci curat,că ai grijă de copii,că faci mâncare în timp ce munceşti. Este posibil să nu reuşeşti să-ţi duci până la capăt sarcinile profesionale,pentru că eşti prea implicată în cele casnice. Psihologii avertizează că este esenţială trasarea unei linii între obligaţiile care ţin de casă şi cele de muncă,pentru a nu da greş.
Continui să munceşti peste program
Când lucrezi de acasă,eşti tentată să munceşti la nesfârşit. Această presiune de a lucra poate fi agravată de faptul că simţi că şeful are aşteptări mari de la tine,din moment ce-ţi desfăşori activitatea la domiciliu.
Ţi-e teamă că nu vei fi promovată
Frica de a fi trecută cu vederea atunci când vine vorba de promovări şi oportunităţi de dezvoltare a carierei este destul de reală. Ca să eviţi asta,discuţiile dese cu şeful şi vizitele periodice la sediul companiei sunt esenţiale.