Cum scapi de pofta de dulce

1 72517 original jpg jpeg

Mănânci aproape zilnic ciocolată sau bomboane şi vrei ceva dulce după fiecare masă? Vestea proastă este că e posibil să fii dependentă de zahăr. Vestea bună e că poţi scăpa de aceasta.

Evită alimentele procesate

Zahărul şi produsele industrializate dau dependenţă. Plăcerea pe care o simţim atunci când mâncăm dulciuri se datorează dopaminei,substanţă care este eliberată de creier atunci când consumăm zahăr. Nutriţioniştii ne sfătuiesc să mâncăm zahăr în cantităţi mici,eliberarea constantă de dopamină ferindu-ne de dorinţa de a consuma cât mai multe dulciuri.  

Bea multă apă

Ai putea crede că,uneori,organismul cere zahăr,când,de fapt,este deshidratat şi are nevoie de apă. Pune într-un pahar cu apă zeama de la o jumătate de lămâie şi 5 picături de stevia. Omogenizează şi bea lichidul,după masă. Mai poţi consuma o ceaşcă de ceai cald verde,îndulcit cu stevia,între mese. În acest fel nu vei mai pofti la desert.

Nu sări peste mese

Uneori ne e poftă de ceva dulce deoarece avem glicemia scăzută. De aceea,este foarte important să  iei 3 mese pe zi şi 3 gustări. Ideal ar fi ca prânzul să conţină proteine ​​de origine animală,iar seara să mănânci cereale (quinoa,mei,hrişcă). Totodată,consumă stafide,fructe sau bea un ceai de mentă ori un suc de fructe,pe post de gustare.  Dacă vei face asta,corpul tău va produce mai multă serotonină,hormonul fericirii,şi vei dormi mult mai bine noaptea.

Mănâncă alimente care conţin magneziu

Pofta de dulce poate ascunde anumite carenţe,cum este cea de magneziu sau cea de crom. Prin urmare,introdu în dietă alimente bogate în magneziu,cum sunt cerealele integrale,nucile şi bananele. De asemenea,consumă alimente bogate în crom. Printre acestea se numără cerealele integrale,nucile,carnea roşie,ouăle şi soia.

Sfatul specialistului

Mihaela Costin,nutriţionist,www.nutrishape.ro

Pofta de dulce,în condiţiile unei diete echilibrate şi diversificate,este normală,însă problemele apar atunci când nu ne putem abţine de la consumul de dulciuri. Atunci când poftim la acestea,s-ar putea,în stare incipientă,să suferim de o carenţă de crom şi/sau magneziu. Supraconsumul de alimente rafinate va determina oscilaţii mari ale glicemiei,care va favoriza transformarea acestora în grăsimi. Cromul influenţează direct secreţia de insulină,iar când aceasta nu mai poate transporta glucoza din sânge în interiorul celulelor pentru a fi transformată în energie,celulele sunt permanent „înfometate“. Şi,dacă în sânge avem o cantitate prea mare de energie,determinată de insulina defectă,ce nu o poate transporta în celule,apare diabetul.

Citeşte şi:

Îndulcitorii artificiali pot creşte pofta de dulce

„Păcăleşte-ţi” pofta de dulce cu alimente bio



Recente

Sfanta Mucenita Ecaterina  Sursa foto shutterstock 1649715868 jpg
shutterstock 2395327839 jpg
Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Gaselnita care te ajuta sa alegi un filtru de ulei singura fara ajutor masculin (1) jpg
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 1458528509 jpg
shutterstock 2530319391 jpg
shutterstock 690061417 jpg
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
shutterstock 1703969782 jpg
Memoria iti joaca feste  Nu sari peste acest pas din rutina de dimineata  Sursa foto shutterstock 283065242 jpg
Iluzie optica  Ai o gandire rationala sau emotionala  Sursa foto mia yilin TikTok jpg
shutterstock 2445908607 jpg
Semne prin care corpul iti cere o pauza  Sursa foto shutterstock 2199052579 jpg
shutterstock 2427040417 jpg
shutterstock 1469273255 jpg
Test  Cat de empatic esti  Sursa foto shutterstock 304371794 jpg
shutterstock 2459079871 jpg
credit online rapid buget strategii financiare jpg
Secretele celor care isi pastreaza calmul  Sursa foto shutterstock 2249785429 jpg