De ce nu funcţionează mereu dietele

1 69129 original jpg jpeg

În urma mai multor studii şi a discuţilor cu persoanele care s-au luptat pentru a scăpa de nesuferitele kilograme, specialiştii au descoperit lucruri interesante despre greutate şi motivele pentru care dietele nu dau mereu rezultatele dorite.

Iată care sunt acestea!

Greutatea este influenţată genetic

Când oamenii de ştiinţă au descoperit pentru prima dată  prezenţa genelor care influenţează greutatea în anumiţi soareci obezi,le-au numit genele Fatso. Mai târziu,când au căutat markeri în genomul uman au observat că gena Fatso (redenumită acum FTO) se găseşte şi aici. Se pare că persoanele care au două copii ale genei au cu 40%  mai multe şanse de a avea diabet zaharat şi 60 % riscuri de a deveni obezi.

16 % din populaţie are două copii ale genei FTO,iar jumătate dintre noi avem doar o copie. Oamenii de ştiinţă spun că o predispoziţie genetică nu este neapărat o condamnare pe viaţă,dacă persoanele cu kilogramefac în mod regulat sport.

Unele persoane au celule cu multă grăsime

Specialiştii spun că sunt oameni care au de două ori mai multe celule adipoase decât alţii. Chiar dacă ai pierdut sau ai pus pe tine câteva kilograme,numărul de celule cu grăsimi rămâne acelaşi.

Poţi să-ţi schimbi metabolismul

O echipă scandinavă a analizat ceea ce se întamplă la nivel celular atunci când iei în greutate. Un profesor de nutriţie de la Universitatea din Helsinki a studiat seturi de gemeni,în care unul era gras şi celălalt slab. Acesta a observat că celulele de grăsime ai gemenilor graşi suferă modificări metabolice,care îi fac mai greu să ardă grăsimi. Specialiştii avertizează însă că poţi scăpa de kilograme dacă adopţi un regim alimentar sănătos şi faci cât mai multă mişcare.

Stresul te îngraşă

Stresul de zi cu zi favorizează consumul de produse bogate în carbohidraţi,care duc la stocarea grăsimilor. Specialiştii recomandă să-ţi acorzi timp în fiecare zi să petreci timp cu familia,prietenii sau să mergi la yoga. Toate acestea te vor ajuta să ţii la distanţă stresul.

Somnul te scapă de kilograme

Specialiştii spun că persoanele care vor să slăbescă trebuie să nu neglijeze orele de somn,pentru că cu cât dorm mai mult,cu atât reuşesc să scape de kilograme. Cercetătorii de la Universitatea din Chicago spun că privarea de somn are un efect negativ asupra echilibrului hormonal,declanşând atât o scădere a leptinei (hormon care reglează metabolismu) cât şi o creştere a  hormonului foamei.