Dieta cu dopamină: ce implică şi ce rezultate are
Catalogată ca planul alimentar - fericit - de pierdere în greutate, dieta cu dopamină a devenit foarte populară în ultimii ani. Există versiuni diferite ale dietei, dar toate se bazează în jurul unor alimente despre care se crede că stimulează dopamina.
Dopamina este cunoscută sub numele de hormonul fericirii. Ea este eliberată în creier în momentele în care te simţi foarte bine, când eşti fericită, mai exact. Dieta cu dopamină se pare că a oferit rezultate bune, dar iată care sunt alimentele considerate eliberatoare de dopamină:
- Produse lactate precum lapte, brânză, iaurt;- Carnea de pui, carnea de curcan;- Somonul şi macroul – sunt bogaţi în acizi graşi Omega-3;- Legume şi fructe, în special banane;- Nuci, migdale;- Ciocolată neagră.
Cele mai multe versiuni ale dietei recomandă evitarea alcoolului, cofeinei şi zahărului, în timp ce unele recomandă de asemenea renunţarea sau restricţionarea severă a carbohidraţilor pe bază de amoniu. Aşadar, care este ştiinţa din spatele dietei cu dopamină? Nutriţionistul britanic Emer Delaney explică: „Dopamina este un neurotransmiţător - un produs chimic care este responsabil pentru transmiterea semnalelor între celulele nervoase din creier. Dopamina afectează în mod direct centrele de recompensă şi de plăcere din creier, care, la rândul său, afectează starea de spirit. Activarea sa are loc din mai multe motive, inclusiv disponibilitatea bruscă a alimentelor”.
„Există studii care arată că persoanele supraponderale pot avea deficienţe în căile dopaminei care ar fi putut fi obturate prin expunerea constantă la alimente extrem de gustoase (zahăr şi grăsimi). Acest răspuns ar putea conduce la creşterea comportamentului de recompensare, inclusiv la supravieţuire - totuşi, acesta este un domeniu care necesită mai multă cercetare. În prezent, ştim că toate consumurile de mâncare măresc dopamina, în special consumul de alimente bogate în grăsimi şi zahăr, ambele pot duce la creşterea apetitului şi a greutăţii pe termen lung”, mai spune nutriţionistul.
Aşadar, cum poţi stimula dopamina fără a recurge la alimente bogate în grăsimi şi zahăr?
Proteinele sunt făcute din blocuri de aminoacizi (inclusiv tirozină), care sunt esenţiale pentru producerea dopaminei. Prin urmare, s-a arătat că creşterea consumului de proteine poate creşte, de asemenea, producţia de dopamină fără creşterea apetitului. Un studiu recent a analizat această teorie şi a concluzionat că consumul unui mic dejun bogat în proteine, inclusiv ouă, carne slabă şi lactate, a fost cel mai bun în reducerea poftelor culinare de dimineaţă, în timp ce a crescut nivelul de dopamină.
Sfaturile pe care le oferă nutriţionistul Emer Delaney cu privire la dieta cu dopamină sunt următoarele:
- Mănâncă mesele regulat. Acest lucru va preveni o legătură bruscă a hormonilor şi va ajuta să îţi reglezi pofta de mâncare. În plus, va reduce riscul de supraalimentare seara.
- Încearcă să consumi mai multe proteine slabe la micul dejun, cum sunt ouăle, somonul, macrou sau un iaurt bogat în proteine, cu nuci, fulgi sau ovăz sau fructe adăugate.
- Unele versiuni ale acestei diete vă cer să restricţionaţi complet carbohidraţii amidonici, pe care nu i-aş recomanda. Carbohidraţii sunt componente importante ale dietei, aşa că asiguraţi-vă că includeţi unele la fiecare masă. Recomandată este pâinea de secară. Vor ţine sub control nivelul de glucoză din sânge, ceea ce va avea un efect pozitiv asupra poftei de mâncare.
- Alege grăsimi sănătoase, cum sunt grăsimile mononesaturate şi polinesaturate, găsite în uleiul de măsline, de şofrănel, de susan sau de rapiţă, plus avocado, nuci, seminţe de in şi peşte precum hering, ton proaspăt şi păstrăv.
- La prânz şi la cină mănâncă alimente bogate în proteine. Carne de pui, linte, peşte – sunt numai câteva surse.
- Practică activităzi fizice. Yoga, după cum bine ştim, poate creşte nivelul de dopamină.
- Evită alimentele bogate în sare şi zahăr.
- Mănâncă de cinci ori pe zi.