Dieta hipocalorică îţi redă sănătatea
Aşa cum o indică şi numele, regimul hipocaloric promovează o alimentaţie săracă în calorii. O astfel de dietă reduce aportul energetic prin controlarea cantităţii de zahăruri şi grăsimi ingerate, cu scopul de a obliga corpul să consume din rezervele de grăsime. Deci, dieta hipocalorică cere multă disciplină, dar te învaţă să adopţi o alimentaţie sănătoasă, care ajută corpul să ţină la distanţă sau să lupte cu tot felul de boli.
Necesarul caloric mediu pentru menţinerea greutăţii este de 1.800 –2.000 de calorii la femei şi 2.200 – 2.500 de calorii la bărbaţi. Prin urmare, în momentul în care vrem să slăbim, acest aport caloric trebuie redus. Trecerea de la o alimentaţie bogată la un regim restrictiv trebuie, însă, să fie făcută treptat. Dieta limitează doar aportul de carbohidraţi şi grăsimi, nu şi cantitatea de proteine.
Pe măsură ce se pierde din numărul de kilograme, dieta devine mai strictă. Ritmul de pierdere în greutate în mod corect, fără a pune sănătatea în pericol, este de 800 g – 1,5 kg pe săptămână. Viteza de pierdere în greutate variază în funcţie de greutatea de pornire. Astfel, o persoană obeză va slăbi mult mai repede decât una supraponderală pentru că „are de unde“, iar kilogramele „costă“ diferit.
Citeşte şi: Dietă pentru reducerea colesterolului
Permis şi interzis de dieta hipocalorică
Pentru început, dieta hipocalorică nu trebuie să conţină o listă de alimente interzise ci, mai degrabă, una de alimente permise. Din punct de vedere psihologic, trebuie evitată cântărirea alimentelor şi numărarea caloriilor, deoarece acest lucru poate avea un efect negativ.
În general, pot fi consumate fără restricţii: carne slabă, peşte, legume proaspete, lapte şi iaurt degresat. Amidon şi făinoase (pâine, orez, paste, porumb, cereale), legumele cu amidon (cartofi, mazăre, fasole), ouă, fructe, brânzeturi fermentate, unt şi ulei vegetal sunt permise, dar în cantităţi limitate. Grăsimile, tocătura, produsele de patiserie, dulciurile şi alcoolul sunt interzise.
Citeşte şi: Dieta daneză. Scapă de 10 kg în 13 zile
Ce se află în meniu
Pe perioada dietei hipocalorice, micul dejun trebuie să fie bogat în proteine şi carbohidraţi. De exemplu: lapte sau iaurt cu cereale, 2-3 felii de muşchi file şi o felie de pâine sau două ouă fierte şi o felie de pâine. Legume proaspete cum ar fi ardei gras, castravete sau roşie, pot fi consumate la liber.
Prânz trebuie să conţină proteine slabe, legume proaspete sau fierte şi un produs cu amidon. Se recomandă: o porţie mare de ciorbă mare; carne slabă sau peşte cu puţină garnitură (cartof, orez, legume) sau o felie de pâine; ori o porţie de paste cu sos roşu. Salată de legume proaspete sau de murături pot fi consumate la liber.
La cină pot fi consumate doar proteine şi legume fără amidon pentru ca organismul să poată consuma toată energia până la culcare. Iar, după ora 18.00, trebuie evitate glucidele. Meniul ar putea să includă: salată asortată cu o conservă de ton sau peşte afumat; carne sau peşte la grătar cu salată sau cu legume fierte.
Gustările între mese trebuie evitate, dar este permis, zilnic, un moment unic de plăcere alimentară.