4 motive ciudate care te fac să mănânci prea mult

1 76349 original jpg jpeg

Ţi-ai propus să slăbeşti sau cel puţin să renunţi la câteva obiceiuri alimentare dăunătoare pentru sănătatea ta, dar sunt momente în care te trezeşti că planul îţi este dat peste cap. Şi culmea e că de cele mai multe ori, nici nu găseşti o explicaţie logică pentru comportamentul tău. Ştii care ar putea fi motivele?

Dimensiunea şi culoarea farfuriilor

Deşi poate părea puţin ciudat, studiile au arătat că oamenii care mănâncă în farfurii mai mici au tendinţa să mănânce mai puţin decât cei care folosesc farfuriile mari. De asemenea, un alt factor, mai bizar decât primul este culoarea farfuriei. Dacă mâncarea şi vasul în care mănânci sunt din aceeaşi paletă cromatică, vei avea tendinţa să te supralimentezi. Motivul este destul de simplu, şi anume lipsa contrastului dintre cele două, care păcăleşte percepţia.

Ronţăielile

Nici nu îţi dai seama când pofta pune stăpânire pe pupilele tale gustative. Problema e când aceasta e una nesănătoasă, precum pofta de chipsuri sau de dulciuri, care conţin aditivi şi substanţe precum monoglutamat de sodiu, care te fac să mănânci fără oprire. Dacă vrei să stai departe de ispite, atunci nu le permite să fie prezente în casa ta. Nu cumpăra alimente care ştii că nu îţi aduc niciun aport nutriţional, ci doar kilograme în plus.

Reclamele tv

Probabil te întrebi ce legătură poate avea televizorul cu kilogramele în plus. E simplu! Acestea prezintă cele mai delicioase preparate, încât îţi activează senzaţia de foame, chiar dacă tu nu o aveai. Dacă observi că de fiecare dată după ce ai vizionat o reclamă de acest gen te răsfeţi cu ceva dulce sau cu ceva ce nu ai fi mâncat în mod normal la ora aceea, dă-ţi seama că e cazul să renunţi la acest obicei.

Lipsa unei pauze de masă

Mesele pe fugă, atunci când ai şi alte activităţi de făcut, mâncatul la serviciu, fără a-ţi lua în realitate o pauză pe care să ţi-o dedici exclusiv acestui ritual, pot duce la acumularea kilogramelor în plus. De exemplu, persoanele care şi-au făcut un obicei de a mânca în faţa televizorului au tendinţe de îngrăşare, deoarece sunt atât de concentrate la ceea ce urmăresc, încât nu îşi mai dau seama de cât de mult mănâncă.