Alimente care ajută buna funcţionare a creierului
O alimentaţie sănătoasă este esenţială pentru organism. În plus, este la fel de importantă pentru sănătatea creierului nostru. Acesta are nevoie de elemente nutritive pentru a funcţiona în mod corespunzător, la fel ca inima, plămânii, ochii sau muşchii.
Să lucreze continuu şi să rămână în stare bună,creierul se bazează pe o aprovizionare constantă de substanţe nutritive esenţiale din dieta noastră, la fel cum are nevoie de oxigen.
Iată câteva alimente pe care le poţi include cu uşurinţă în dieta de zi cu zi pentru a consolida funcţionarea corectă a creierului:
1. Nucile
Acestea pot stimula gândirea şi îmbunătăţesc memoria. În plus,au cel mai înalt nivel de Omega-3. Acizii graşi Omega-3 au un efect protector asupra creierului deoarece stimulează funcţionarea neurotransmiţătorilor. Nucile îmbunătăţesc fluxul de oxigen şi de substanţe nutritive prin vasele de sânge din creier şi joacă un rol important în multe condiţii debilitante şi degenerative ale creierului şi a corpului. În plus,conţin vitamina B6 şi magneziu.
2. Somonul
Creierul este format din 70 % grăsime şi necesită acizi graşi esenţiali pentru a funcţiona corect. Somonul este o bună sursă de grăsimi Omega-3 şi este bogat în acid docosahexaenoic,acid care poate preveni apariţia bolii Alzheimer. În plus,acizii graşi ajută la reducerea inflamaţiei şi creşte fluxul sângelui în creier.
3. Ceaiul verde
Recente studii arată că ceaiul verde ajută la funcţionarea creierului în mod corespunzător. Cercetătorii de la Universitatea din Basel,au constatat că cei care beau ceai verde au memoria mai bună şi se concentrează mai bine. Persoanele care beau ceai în fiecare zi sunt mai puţin expuşi la dezvoltarea bolii Parkinson.
4. Afinele
Compuşii din afine cunoscuţi sub numele de flavonoide joacă un rol important în îmbunătăţirea memoriei şi diverse alte funcţii cognitive. În plus,acestea protejează creierul de radicalii liberi care pot dăuna ţesutul sănătos şi sunt asociate cu un declin de memorie.Pentru a da creierului tău un impuls,mănâncă o jumatate de cană de afine pe zi.
5. Spanacul
Fiind bogat în potasiu,acesta este deosebit de bun pentru creier. Potasiul ajută la menţinerea conductivităţii electrice a creierului. Acest lucru produce semnale între neuroni,care,la rândul lor îmbunătăţesc gândirea. În plus,conţinutul de antioxidanţi protejează celulele creierului de micile accidente.
Această legumă cu frunze verzi conţine substanţe nutritive cum sunt acid folic,magneziu,vitaminele E şi K,care ajută la prevenirea demenţei.
6. Roşiile
Licopenul,un puternic antioxidant prezent în roşii,protejează celulele împotriva radicalilor liberi care contribuie la apariţia demenţei,în special a bolii Alzheimer. În plus,roşiile ajută la protejarea creierului împotriva apariţiei accidentului vascular cerebral. Aşadar,nu uita să mănânci roşii pentru a te bucura de puterea completă a creierului.
7. Ciocolata neagră
Conţinutul de cafeină din ciocolata neagră joacă un rol important în menţinerea acuităţii mentale. În plus,ciocolata neagră este bogată în flavonoide,substanţe nutritive care îmbunătăţesc fluxul sanguin de la nivelul creierului. Într-un studiu realizat la Universitatea Wheeling,în West Virginia,cercetătorii au descoperit că ciocolata neagră îmbunătăţeşte nivelul de concentrare.
Împreună cu aceste alimente care stimulează creierul,trebuie să consumi multă apă pe tot parcursul zilei. Aceasta reprezintă 85 % din greutatea creierului şi lipsa de apă din organism afectează negativ concentrarea şi memoria.