Alimente necesare pentru o dietă echilibrată
De multe ori nu dăm importanţă faptului că trebuie să avem o dietă zilnică echilibrată. De aceea, sunt tot mai multe cazuri de femei care suferă de deficit de fier, dar şi de vitamina D.
„Este foarte important să se menţină un echilibru dietetic pentru femei,deoarece organismul trece prin multe modificări,nu numai în timpul sarcinii şi a menopauzei,dar,şi în fiecare lună în timpul ciclului”,a spus nutriţionistul Sandha Gugnani.Aşadar,nutriţia trebuie să includă consumul de alimente bogate în substanţe nutritive,cum sunt cerealele integrale,lactatele,alimentele bogate în acizi graşi omega 3,pe care-i putem lua din peşte şi fructe de mare.
Iată ce alimente nu trebuie să lipsească din dieta zilnică:
Usturoiul
Este bogat în vitamina B6 şi C,magneziu şi seleniu. Ajută la reglarea tensiunii arteriale,reduce nivelul colesterolului,are proprietăţi antioxidante care previne dezvoltarea cancerului şi îmbătrânirea prematură a pielii. În plus,este benefic pentru sistemul osos şi împiedică dezvoltarea osteoporozei.
Ghimbirul
Reduce durerile şi inflamaţiile,previne şi tratează răceala şi gripa,dar şi diabetul în mod natural. Promovează sănătatea inimii,şi în plus,previne dezvoltarea de cancer de colon.
Brânza dulce
Este cea care ne oferă doza zilnică de calciu şi vitamina D pentru organism. Ajută la întărirea oaselor şi a dinţilor. Menţine tensiunea arterială sub control,păstrează sistemul digestiv sănătos şi scade nivelul colesterolului din sânge.
Portocala
Este bogată în vitamina C,stimulează sistemul imunitar,previne îmbătrânirea pielii,cancerul,protejează ochii şi este bogată în fibre care ajută la menţinerea sub control a diabetului.
Seminţele de in
Sunt o sursă de fibre şi acţionează ca un laxativ. Uleiul de seminţe de in este o sursă de acizi graşi omega 3,fiind benefici pentru menţinerea sub control a colesterolui. Sunt bogate în magneziu şi,prin urmare,sunt benefice pentru sănătatea oaselor şi a sistemului nervos. Se spune că ajută la prevenirea cancerului de sân.
Sfecla roşie
Este una dintre legumele cele mai bogate în antioxidanţi,care ajută la scăderea hipertensiunii arteriale şi menţine sub control colesterolul. Sfecla roşie conţine acid folic,fier,zinc,magneziu,potasiu,vitamina C,fibre şi carbohidraţi. În plus,ne ajută să slăbim.
Cartofii dulci
Sunt o sursă de fibre,fiind benefici pentru sănătatea sistemului digestiv. Conţin beta-caroten,vitamina C şi E,dar au şi proprietăţi antioxidante.
Spanacul
Este un aliment scăzut în calorii şi bogat în vitamine,minerale,fitonutrienţi şi antioxidanţi. Este benefic pentru sănătatea inimii,dar sunt şi o sursă de vitamina A,care ne protejează de dezvoltarea de boli de ochi.