Cât de periculoşi sunt coloranţii artificiali
Se găsesc în preparatele din comerţ, iar de multe ori sunt prezentate sub diferite denumiri, pentru a le fi ascunsă prezenţa. Află în ce preparate se găsesc şi cât de periculoşi sunt coloranţii alimentari!
Albastru 1 (E133) şi albastru 2 (E132)
Este interzis în Franţa,Finlanda şi Norvegia,deoarece studiile au arătat că pot provoca tumori cerebrale şi încetinesc dezvoltarea celulelor. Aceşti coloranţise regăsesc în unele sortimente de bomboane,cereale,băuturi carbogazoase şi mâncărurile pentru animale.
Roşu 3 (E127) şi roşu 40 (E 129)
Ambii coloranţi alimentari sunt periculoşi pentru sistemul imunitar,deoarece îl slăbesc şi-l fac mai vulnerabil în faţa bolilor. Se găsesc în special în cocktailurile de fructe,fructele confiate,îngheţată,bomboane şi produse de patiserie.
Galben 5 (E 102)
Interzis deja în Nervegia şi Austria,acest colorant alimentar are în compoziţia sa benzidină,o substanţă aromată care face preparatele mai arătoase,dar şi mai gutoase în mod sintetic. Însă,cercetările au arătat că,dacă este consumat constant, deteriorează structura celulelor şi provoacă mutaţii ale ADN-ului. Se regăseşte în deserturile cu gelatină şi bomboane.
Galben 6 (E110)
Are o compoziţie chimică asemănătoare cu galben 5 şi poate provoca tumori la rinichi. Poate fi întâlnit în bere şi băuturi alcoolice,pastă de brânză şi bomboane.
Roşu Citric
Este cel care oferă anumitor preparate cu gust de citrice acea culoare frumoasă şi un gust puternic,asemeni fructelor proaspete. Totuşi,el este periculos deoarece în studiile de laborator au arătat că poate creşte ritmul de dezvoltare a celulelor tumorale.