Ce mănânci ca să ai dinţi sănătoşi

1 69028 original jpg jpeg

Curăţarea dinţilor cu aţă dentară şi periajul de două ori pe zi rămân cele mai importante moduri de protejare a danturii de boli, dar şi de prevenire a îngălbenirii ei.

La acestea se adaugă o alimentaţie echilibrată din care nu trebuie să lipsească elemente nutritive esenţiale.

Pentru a te bucura de dinţi sănătoşi şi frumoşi,este important să ai o dietă cu cât mai puţin zahăr şi bogată în fibre,vitamine,cum sunt A,C şi E,calciu,zinc,flavonoizi. Contează şi numărul de mese de peste zi. Ronţăitul frecvent nu permite salivei să cureţe cavitatea bucală de resturile alimentare.

 Alimente care conţin flavonoizi

Chiar dacă nu e cea mai potrivită pentru o respiraţie plăcută,ceapa proaspătă este bună pentru dantură. Datorită substanţelor sulfuroase pe care le conţine,previne formarea plăcii bacteriene. Nu-ţi pătează dinţii pentru că nu are culoare. În plus,este o sursă importantă de flavonoizi,antioxidanţi care neutralizează bacteriile care duc la formarea cariilor. Atenţie la modul în care o consumi! În timpul fierberii şi a sotării,cantitatea de flavonoizi din compoziţia ei scade cu până la 20%,prin urmare ar fi mai bine s-o pui în salate şi sandvişuri. Printre alte alimente care conţin flavonoizi se numără fructele de pădure,ţelina,ardeii,broccoli,vinetele.

Ştiai că...

... poţi alina durerea dentară dacă pui un tampon de vată îmbibat cu suc de ceapă pe zona cu probleme?

Legume verzi

Alimentele care-ţi aduc un plus de fibre acţionează şi ca agent de spălare pentru dinţi. Legumele de culoare verde închis,ca broccoli,conţin calciu,vitamine (A,C) şi acţionează ca un burete care îndepărtează placa bacteriană. În compoziţia lor se găseşte şi fier,care ajută la formarea unui strat subţire care protejează danturade acizii proveniţi din alte alimente sau din băuturile carbogazoase care erodează smalţul. Dintre legumele verzi,ţelina trebuie mestecată mai mult,ceea ce nu numai că „lustruieşte“ dinţii,ci duce şi la creşterea secreţiei de salivă,care la rândul ei înlătură petele şi impurităţile.

Fructe acide şi nuci

Consumate cu moderaţie,citricele şi ananasul au efect de albire a danturii. Ananasul are în compoziţia lui o enzimă numită bromelaină,care elimină petele de pe suprafaţa dinţilor,fără a ataca smalţul lor. De asemenea,nucile,migdalele,alunele stimulează saliva,iar textura lor abrazivă îndepărtează urmele create de pigmenţii din alimentele şi băuturile colorate.

Trucuri pentru o dantură mai albă

-Pentru a preveni apariţia petelor pe dinţi,clăteşte gura cu apă timp de 30 de secunde,după fiecare masă.

-Înainte de periaj,foloseşte aţa dentară pentru a îndepărta particulele alimentare rămase între dinţi,care duc la îngălbenirea danturii.

-O dată sau de două ori pe săptămână,periază dinţii cu bicarbonat de sodiu sau clăteşte gura cu o soluţie de bicarbonat (o linguriţă la un pahar cu apă).

-Mănâncă legume şi fructe crude sau preparate la aburi. Ele stimulează secreţia de salivă care curăţă dinţii în mod natural.