Ce se întâmplă cu creierul nostru când mâncăm ciocolată!

1 67989 original jpg jpeg

Cui nu-i place să mănânce ciocolată? Chiar dacă de multe ori ne abţinem să mâncăm, este recomandat ca măcar un cub să-l consumăm pe zi. Studiile arată că are beneficii asupra sănătăţii.

Efectul ciocolatei

Cei care au studiat care este efectul pe care-l produce ciocolata în creier,au descoperit că există asocieri pozitive semnificative între aportul de ciocolată şi performanţele cognitive,asociaţii care includ vârsta,educaţia,factorii de risc cardiovascular şi obiceiurile alimentare.Din punct de vedere ştiinţific,consumul de ciocolată a fost semnificativ asociat cu memoria vizuală-spaţială şi organizare,memoria de lucru,de scanare şi de urmărire,raţionamentul abstract.Dar după cum a explicat dr. Crichton de la Institutul de Inimă din Luxemburg,aceste funcţii se referă la activităţi pe care le facem în fiecare zi. Activităţi cum sunt amintirea unui număr de telefon sau aducerea aminte a ceea ce trebuie să cumpărăm,sau de a fi capabile de a face două lucruri în acelaşi timp,cum sunt vorbitul şi condusul.Într-o altă analiză,cercetătorii au testat dacă consumul de ciocolată are vreo legătură cu capacitatea cognitivă sau dacă persoanele care au un IQ ridicat,tind să mănânce mai multă ciocolată.Pentru a afla acest lucru,au cercetat un grup format din 300 de participanţi care au luat parte la chestionare dietetice. În cazul în care consumul de ciocolată a prezis mai bine capacitatea cognitivă,nu ar exista nicio legătură între performanţa cognitivă a oamenilor înainte de a răspunde la chestionar şi aportul de ciocolată raportat. Lucru care nu s-a întâmplat.„Nu este posibil să vorbim despre cauzalitate,pentru că e aproape imposibil de demonstrat", a declarat Elias, unul dintre cei doi cercetători. " Dar putem vorbi despre direcţie. Studiul nostru cu siguranţă indică faptul că direcţia nu este ca abilitatea cognitivă care afectează consumul de ciocolată,dar consumul de ciocolata afectează capacitatea cognitivă”.

Ce se întâmplă când mâncăm ciocolată?

Substanţele nutritive care se găsesc în ciocolată,mai ales flavonoidele din cacao,au un efect pozitiv asupra creierului. În 2014,s-a ajuns la concluzia că prin consumul de substanţe nutritive pe care le conţine ciocolata,se pot reduce unele măsuri de disfuncţii cognitive legate de vârstă.

Un alt studiu realizat în 2011 a arătat că flavonoidele din cacao înfluenţează în mod pozitiv procesele psihologice. Concluzia este că prin consumul de ciocolată creşte fluxul sanguin de la nivelul creierului,care,la rândul său,îmbunătăţeşte o serie de funcţii ale acestuia.

Ciocolata,la fel ca şi cafeaua şi ceaiul,conţine metilxantine,compuşi de plante care îmbunătăţesc diferite funcţii ale corpului. Printre ele se numără nivelul de concentrare. Acest lucru a fost demonstrat în urma mai multor studii realizate de-a lungul timpului.

Experţii spun că ciocolata face minuni pentru o perioadă scurtă de timp. Mai multe cercetări au arătat că există mai multe beneficii cognitive imediate de la consumul de ciocolată. Acest lucru nu înseamă că trebuie să începem să mâncăm mai multă ciocolată.

„Cred că ceea ce putem spune acum este că poţi mânca ciocolată în cantităţi mici,dar să nu substituim ciocolata pentru un regim alimentar normal,echilibrat şi sănător”,a spus cercetătorul Elias.

Aceştia spun că cercetările nu au luat sfârşit. Există mai multe întrebări care au rămas fără răspuns. Au spus că trebuie să cerceteze şi ciocolata neagră şi cea albă. S-ar putea ca acestea să le ofere mai multe răspunsuri.

Studiile lor se bazează pe persoane care nu au consumat ciocolată până acum sau au consumat mai puţină,comparativ cu cei care mănâncă o dată pe săptămână sau mai puţin de atât.

„Mi-ar place foarte mult să văd ce se întâmplă în creier atunci când oamenii mănâncă tone de ciocolată",a mai spus cercetătorul.



Recente

Sfanta Mucenita Ecaterina  Sursa foto shutterstock 1649715868 jpg
shutterstock 2395327839 jpg
Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Gaselnita care te ajuta sa alegi un filtru de ulei singura fara ajutor masculin (1) jpg
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 1458528509 jpg
shutterstock 2530319391 jpg
shutterstock 690061417 jpg
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
shutterstock 1703969782 jpg
Memoria iti joaca feste  Nu sari peste acest pas din rutina de dimineata  Sursa foto shutterstock 283065242 jpg
Iluzie optica  Ai o gandire rationala sau emotionala  Sursa foto mia yilin TikTok jpg
shutterstock 2445908607 jpg
Semne prin care corpul iti cere o pauza  Sursa foto shutterstock 2199052579 jpg
shutterstock 2427040417 jpg
shutterstock 1469273255 jpg
Test  Cat de empatic esti  Sursa foto shutterstock 304371794 jpg
shutterstock 2459079871 jpg
credit online rapid buget strategii financiare jpg
Secretele celor care isi pastreaza calmul  Sursa foto shutterstock 2249785429 jpg