Ce se întâmplă dacă renunţi la fumat la 30 de ani
Studiile recente arată că fumatul scurtează speranţa de viaţă a fumătorilor cu aproximativ 10 ani, contribuie la deteriorarea organelor şi favorizează îmbătrânirea prematură a pielii şi a organismului.
Fumatul este a doua mare cauză a mortalităţii în lume,însă cu toate acestea oamenii renunţă foarte greu la ţigări. Acest viciu este asociat cu afecţiuni grave ale plămânilor,inimii,dar şi cu dezvoltarea cancerului.O ţigară conţine peste 2.000 de substanţe chimice toxice pentru organism,care favorizează în timp la dezvoltarea multor afecţiuni.
Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că 6 milioane de persoane mor anual din cauza afecţiunilor provocate de fumat,între care 5 milioane sunt fumători activi,iar restul sunt pasivi.
La ce riscuri se supun fumătorii
Fumatul creşte predispoziţia organismului de a dezvolta boli cardiovasculare,accident vascular cerebral,emfizem sau boli pulmonare obstructive comune,cum ar fi bronşita,cancerul pulmonar,de esofag,pancreas sau piele.
De altfel,în cadrul unui studiu realizat de cercetătorii americani,britanici şi canadieni,s-a demonstrat că un fumător poate pierde până la 10 ani din viaţă din cauza acestui viciu.
Acelaşi studiu a stabilit că persoanele care nu au fumat niciodată au mai multe şanse să atingă vârsta de 80 de ani decât un fumător.