Ce trebuie să ştii înainte de a consuma ouă
Se numără printre cele mai importante surse de vitamine din complexul B, esenţiale pentru buna funcţionare a creierului. Ele îţi oferă şi o parte din necesarul zilnic de proteine.
Ou de găină crud 100 g 143
Ou de găină fiert 100 g 155
Gălbenuş de ou de găină 100 g 317
Albuş de ou de găină 100 g 52
Ou de curcă 100 g 171
Ou de gâscă 100 g 185
Ou de prepeliţă 100 g 158
Ou de raţă 100 g 185
Cum îţi dai seama dacă sunt proaspete
E foarte uşor să verifici dacă ouăle sunt proaspete sau nu. Umple pe jumătate un vas adânc cu apă şi pune ouăle în el. Dacă sunt proaspete,ele se vor scufunda,în timp ce dacă sunt vechi,vor pluti. Ouăle pot fi păstrate maximum o săptămână la temperatura camerei şi până la trei săptămâni dacă sunt ţinute la frigider. Pentru a rămâne proaspete cât mai mult timp,este bine să le ţii cu capătul ascuţit al ouluiîn jos.
Au sau nu colesterol?
Un ou are aproximativ 270 mg de colesterol,aşadar aceste alimente trebuie consumate cu moderaţie de către cei care au valorile colesterolului crescute. Mai exact,nu mai mult de 4 pe săptămână. Cu cât un ou este mai mult preparat termic,cu atât este mai greu de digerat. Un ou moale este digerat în 1-2 ore,în timp ce unul tare în 3 ore.
Atenţie la salmonella!
Dacă ouăle nu sunt păstrate sau gătite corespunzător,există pericolul infestării cu salmonella. Pentru a preveni acest lucru,este indicat să le speli înainte să le foloseşti. Întrucât ouăle nu au coaja ermetică,bacteriilepot pătrunde în interiorul lor. Din acest motiv,este bine să schimbi regulat cofrajul în care le ţii în frigider.