Cele mai sănătoase brânzeturi pentru tine
Brânza este un produs lactat bogat în substanţe nutritive, în special proteine, calciu, vitaminele A şi C, ceea ce înseamnă că este foarte bună pentru oase şi dinţi. Pe piaţă sunt prezente foarte multe feluri de brânză, dar ele trebuie să fie de calitate pentru ca sănătatea să nu fie afectată. Iată care sunt cele mai bune brânzeturi pentru consumul zilnic:
Brânza maturată
Brânza maturată are un miros intens şi o aromă puternică. Cele mai populare din acest grup sunt: brânza gouda, brânza cedar, brânza de Edam, brânza Emmental, parmezanul. Brânza maturată este foarte bogată în grăsimi, lucru pentru care trebuie să ţii cont când o consumi.
Brânza proaspătă
Această grupă include: mozarella, feta, brânza de vaci. Brânza proaspătă trebuie mâncată într-un timp scurt de la cumpărare. În plus, se spune că brânzeturile care fac parte din acest grup sunt cele mai sănătoase.
Brânza albastră
Brânza albastră are un conţinut ridicat de mucegai, care-i dă o aromă intensă şi un miros înţepător. Are nevoie de un mediu umed, care favorizează proliferarea mucegaiului. Cele mai cunoscute tipuri de brânză albastră sunt: gorgonzola şi roquefort.
Brânza cremoasă
Această brânză are o textură cremoasă şi un conţinut mai mare de grăsimi, comparativ cu brânza proaspătă. Cele mai populare sunt: Philadelphia şi Camembert. Sunt folosite de obicei în deserturi cu brânză.
Cum alegi cea mai sănătoasă brânză:
Ar trebui să consumi brânza pe care doctorul ţi-o recomandă ca fiind cea mai sănătoasă pentru consumul zilnic, adică una care are un conţinut scăzut de grăsimi, calorii şi sare. În plus, trebuie aleasă cea care şi-a păstrat cantitatea de vitamine şi minerale, dar care a eliminat compuşii care sunt nocivi pentru sănătatea ta.
Brânzeturile cu o cantitate mare de calorii şi grăsimi sunt: parmezan, camembert şi brânza italiană provolone. În schimb, cele care au un conţinut scăzut de calorii sunt: brânza de vaci şi mozarella, care au şi un indice caloric scăzut.