Codependenţa în cuplu. Cum să scapi de ea

Independența într-o relație se învaţă. Uneori, este nevoie de sprijinul unui psihoterapeut, dar îţi dăm câteva ponturi despre cum s-o obţii.

image

Te bazezi prea mult pe bunăstarea partenerului tău pentru propria ta fericire? Chir dacă este normal să ne pese de oamenii pe care îi iubim, este necesar să învăţăm cum să nu mai fim codependenți, mai ales atunci când cuplul sau alte relaţii ne provoacă probleme emoționale.

Ce este codependența?

Conform unei recenzii ample realizată de Kingston și Universitatea Saint George din Londra, dependenţa a fost menţionată inițial în anii ʹ40 pentru a-i descrie pe cei care aveau tulburări de abuz de substanțe, cum ar fi dependența de alcool. Dar astăzi, codependența, așa cum o vedem în relații, se referă la un ciclu între parteneri în care o persoană are nevoie de cealaltă.

Recunoașterea semnelor de codependență poate fi primul pas înainte pentru a înțelege dacă este problema cu care ai de-a face sau altceva. Adeseori, apare o formă extremă de anxietate relațională. Potrivit psihologului Rina Bajaj, citată de Womanandhome, principalele semne de codependență la care ar fi bine să fii atent sunt gretatea de a fixa limite, aşezarea nevoilor celorlalţi în topul priorităţilor proprii şi teama de a fi abandonat sau respins. În cele ce urmează, găseşti câteva soluţii pentru a învinge codependenţa!

Te-ar mai putea interesa: Eşti dependentă de partener?

Stabileşte limite

În procesul de a învăța cum să nu mai fii codependent, fixarea unor limite este un pas important. Dacă eşti într-o relație de codependență, este posibil să nu fi stabilit limite clare și s-ar putea să fie nevoie să înveţi să fii din nou încrezător în forţele proprii pentru a pune limite. „Învață să-ţi prioritizezi propriile nevoi şi dorințe. Exersează să refuzi atunci când este necesar și să-ţi comunici dorinţele în mod respectuos”, îndeamnă psihologul Bajaj.

Rezistă impulsului de a-ţi controla partenerul

Dacă eşti într-o relaţie codependentă, toxică, rezistă impulsului de a-l ajuta, salva sau controla partenerul. „Recunoaște-ți propriul comportament și fii curajos să învăți moduri noi de a te comporta. Acest lucru ar putea implica o mai bună înțelegere a originii propriilor așteptări în relație”, spune Noel Bell, psihoterapeut și membru al Consiliului britanic pentru psihoterapie.

Vezi și: Test: Răspunde la întrebări și află cât de bine îți cunoști partenerul de viață!

Află care este stilul tău de atașament!

Dependențele, neglijarea, abuzurile sau încordarea din relaţiile din familie poate crește probabilitatea de a dezvolta comportamente codependente ca o modalitate de a face față mediului provocator. Aceasta este explicaţia medicului Bajaj. Cei care sunt codependenți au adesea stiluri de atașament nesigure, ceea ce explică frica de abandon și nevoia constantă de partener.

Dezvoltă-ţi conștiința de sine

Recunoașterea faptului că te afli într-o relație de codependență, prietenie sau altă dinamică este primul pas pentru a învăța cum să nu mai fii codependent. Iată ce spune Dr Bajaj: „Dezvoltă conștientizarea de sine examinându-ţi gândurile, emoțiile și comportamentul în relații. Recunoaște modelele și dinamica codependente care există. Această conștientizare este un prim pas crucial către schimbare”.

Redescoperă cum este o relație sănătoasă

Eşti într-o relație codependentă de mult timp? S-ar putea să fi uitat cum este o relație sănătoasă. Odată ce ai stabilit că eşti codependent, poţi începe să te educi pentru a fi mulțumit de limitele și practicile de auto-îngrijire existente. „Te poate ajuta să reîncadrezi convingerile negative și modelele de gândire, astfel încât să puteți înlocui gândurile autocritice cu altele pline de compasiune și putere”, după cum explică psihoterapeutul britanic.

FOTO: Shutterstock



Recente

Cum sa cresti stima de sine  Sursa foto shutterstock 2341996931 jpg
Rugaciune jpg
Somatizarea emotiilor jpg
cristaloterapie jpg
prescură jpg
Transfăgărășan jpg
Incredere in sine jpg
pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg