Cum erau sfătuite româncele să-şi ţină bărbaţii fericiţi în „Codul bunei neveste”, din 1934
Calendarul „Lumea Ilustrată” era un almanah românesc plin de informaţii şi sfaturi interesante, iar într-o ediţie din anul 1934 a fost publicat „Codul bunei neveste”, doldora cu poveţe adunate de la femei căsătorite, lecţii despre viaţa de cuplu învăţate pe propria piele, menite să facă mariajul trainic şi bărbatul fericit.
În timp ce unele sfaturi venite din partea doamnelor căsătorite care au colaborat în 1934 la realizarea „Codului bunei neveste“ sunt astăzi demodate şi reprezentantele organizaţiilor feministe ar putea să se facă foc şi pară la citirea lor,unele îndrumări îşi păstrează şi azi valabilitatea,dincolo de maniera umoristică în care sunt redate.
Iată câteva reguli de care nevasta trebuia să ţină cont în 1934 ca să se asigure că bărbatului îi va sta gândul la familie şi nu va fi tentat de alte distracţii:
1. Panseul „Îţi vede rochia … dar nu şi sufletul“,anunţa câteva sfaturi referitoare la modul în care o bună nevastă trebuia să se îngrijească de felul în care se prezenta în faţa soţului:
„Îmbracă-te,pe cât posibil,în fiecare zi altfel. Chiar dacă garderoba ta nu e bogată,pune-ţi măcar mai des alt guler,altă panglică,alt cordon sau altă fundă.“
„Nu purta în casă ceea ce ţi se pare că-ţi stă rău când ieşi în oraş. „ „Dacă-ţi dai cu vre-o cremă pe obraz şi nas,să nu te vadă decât oglinda. “
„Mai toţi bărbaţii au o aversiune de neînvins împotriva ciorapilor cari nu sunt bine întinşi pe picior.“
„Nu făcea gargară în faţa lui!„
„Încă de dimineaţă,la cafeaua cu lapte,să te prezinţi bine,îngrijită,simţită. Bărbaţii au oroare de femeile nepieptănate.„
„Nu-i vorbi niciodată de pasta de dinţi şi de ras… sau,în orice caz,abia după prima ceaşcă de cafea“
„Nu-ţi turbura niciodată soţul când se rade. Pentru bărbaţi rasul,îmbrăcatul şi celelalte analoage,constitue un act sacru,în decursul căruia nu-i place să-i pălăvrăgeşti. Chiar şi bărbaţii cei mai joviali sunt dimineaţa refractari vorbei.“
„Când îi se serveşte cafeaua,vezi să nu-i lipsească nimic,mai ales scrumiera s’o aibă cât mai la îndemână.“
„Nu-l turbura când îşi citeşte gazeta.“
„Deprinde-te să-l asculţi,când îţi povesteşte ceva,chiar dacă nu te interesează.“
„Nu-l sâcăi prea mult cu întrebări,fiindcă ori îţi va vorbi el singur,ori nu vrea să vorbească.“
„Cum i-ai prins obiceiurile şi dorinţele sale favorite,îndeplineşte-i-le,dar fără lux de vorbe.“
„Nu vorbi prea mult şi amănunţit de prietenii săi,dar nici să ascunzi existenţa lor.“