In vino veritas

1 78990 original jpg jpeg

Nimic nu e mai plăcut decât să deguşti în tihnă, picătură cu picătură, un vin cu textură catifelată, care mângâie papilele gustative. Dar te-ai întrebat vreodată ce conţine licoarea obţinută din struguri?

Ce găseşti într-un pahar

Vinul este o băutură obţinută prin fermentarea sturugurilor. Lichidul final trebuie să aibe minimum 8,5 % tărie alcoolică. În compoziţia sa intră peste 600 de compuşi diferiţi, şi o bună parte din ei au valori nutritive. Apa este compusul majoritar: un vin de 12,5 % tărie alcoolică este alcătuit din 87,5 % apă. Licoarea mai conţine alcool etilic (rezultat în urma fermentaţiei), glicerol (tot un produs de fermentaţie, care dă vinului gustul onctuos, catifelat), acizi organici, polifenoli, tanini, vitamine, minerale. Unele vinuri conţin şi zahăr rezidual. Savoarea vinului se datorează compuşilor aromatici volatili. Resveratrolul din vinurile roşii, cu rol antioxidant, este un atu pentru sănătate.

Alcool mare, aport caloric mare

Poţi să bei, din când în când, câte un pahar de vin, fără să îţi fie teamă că te vei îngrăşa. Totul depinde de valoarea energetică pe care acesta o are şi de tipul de vin, cea mai importantă fiind concentraţia de alcool. Cu cât procentul de alcool este mai mare, cu atât aportul caloric al lichidului este mai ridicat. De asemenea, un vin dulce are în componenţa sa zaharuri reziduale rămase după procesul de fermentare, motiv pentru care nu este un aliat al siluetei, comparativ cu un vin sec. Paradoxal, un vin dulce sau demi-dulce cu un procent de alcool scăzut oferă mai puţine calorii faţă faţă de un vin sec cu tărie alcoolică mai mare.

Vinul creşte pofta de mâncare

Nimeni nu a cerut vreodată o salată după ce a băut un pahar de vin sau chiar două. Orice nutriţionist îţi poate spune că alcoolul creşte apetitul pentru mâncăruri grase şi alimente sărate. De aceea, pentru a-ţi păstra silueta, delectază-te cu vin în cunoştinţă de cauză, fără excese şi fără a-l însoţi de mese copioase. Acompaniază un pahar de vin cu preparate pe bază de carne slabă (de vită, de peşte) şi cu fructe oleaginoase în loc de desert (nuci, alune, migdale).

Bine de ştiut!

Toate vinurile conţin sulfiţi. Aceştia provin din anhidrida sulfuroasă (sulf), care se adaugă ca stabilizator pe parcursul procesului tehnologic. În vinurile superioare calitativ şi în vinurile bio, cantitatea de sulfiţi e mai mică. Atenţionările de pe etichetă îi privesc pe cei alergici la aceste substanţe.

Tabelul caloriilor

Valoare energetică 125 kcal

Carbohidraţi 4 g

Proteine 0,2 g

Valoare energetică 91 kcal

Carbohidraţi 2,4

Proteine 0

Valoare energetică 141 kcal

Carbohidraţi 8,2

Proteine 0 g

Valoare energetică 111 kcal

Carbohidraţi 3 g

Proteine 0 g

Valoare energetică 158 kcal

Carbohidraţi 12 g

Proteine 0,2 g