Medicii de familie, îngrijoraţi că datele noastre medicale nu ar fi în siguranţă

1 72061 original jpg jpeg

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie din România (FNPMF) susţin o informatizare eficientă şi responsabilă a sistemului medical, care să funcţioneze ireproşabil şi să contribuie la degrevarea activităţii birocratice impuse medicilor.

Din păcate,până acum,informatizarea a fost o dovadă ilustră de proastă funcţionare şi o pacoste pentru medici şi pacienţi deopotrivă,susţin reprezentanţii medicilor.

 „Considerăm că reprezentanţii CNAS nu au făcut-o corespunzător,şi,de aceea,anunţăm publicul şi mai ales pacienţii că,începând cu data 12 noiembrie 2016,prin efectul Ordinului nr. 1.123/849/2016 pentru aprobarea datelor,informaţiilor şi procedurilor operaţionale necesare utilizării şi funcţionării dosarului electronic de sănătate (DES) al pacientului,toate datele personale,toate datele medicale,începând de la consultaţii,trimiteri,analize,reţete,foi de observaţii,dar şi antecedente şi istoric evenimente,sunt disponibile permanent într-un grad de securizare necunoscut în acest moment. În plus,dorim să atragem foarte serios atenţia asupra faptului că nu există prevederi pentru pacienţii noştri care refuză să îşi înroleze datele în DES”,se precizează în comunicatul emis de  reprezentanţii medicilor de familie.

Cinci semne de întrebare

1. Aspecte etice şi morale legate de confidenţialitatea datelor medicale,de faptul că un asigurător nu trebuie să aibă acces la datele medicale ale unei naţii şi de posibila alterare a relaţiei de încredere medic-pacient.

2. Aspecte legate de o legislaţie ambiguă şi contradictorie. Nu se precizează soluţii pentru pacienţii care nu doresc (şi au dreptul să refuze!) transmiterea datelor în DES. Medicii pot fi clar puşi în situaţia de a încălca legea. În orice caz,DES nu va servi pacienţilor,căci,oricum,nu are dezvoltate toate segmentele necesare,corespunzătoare întregului sistem de sănătate.Recente

Mesaje text, relatie, foto shutterstock jpg
3 semne ca ai anxietate relaționala  Sursa foto Shutterstock 2002193720 jpg
autosugestie jpg
Regula 333 sau metoda care te ajută să scapi de anxietate, foto shutterstock jpg
trezitul devreme si starea de spirit, foto shutterstock jpg
Cele mai ascunse secrete ale zodiilor, shutterstock  jpg
Gesturi care lasa celorlalti o impresie proasta  Sursa foto Shutterstock jpg
anxietate shutterstock 1418979635 jpg
Reguli de bune maniere care sunt frecvent încălcate, foto shutterstock jpg
Bomboane jpg
Cum sa faci ca afacerea ta sa conteze 3 strategii pentru succes jpg
semnificatia zilei de nastere foto shutterstock 2031304499 jpg
rugaciuni pentru casnicie trainica shutterstock 178817489 jpg
shutterstock 1647140854 jpg
1 inaltarea sfintei cruci jpg jpeg
concediere   office g1090d99cf 1280 png
fidelitate jpg
Test de personalitate jpg
dinti de aur jpg
menstruatie jpg