Perele, darul zeilor

1 79921 original jpg jpeg

Gustoase şi cu un conţinut ridicat de apă, fibre şi vitamina C, perele sunt din aceeaşi familie ca merele. Aromate şi hrănitoare, recomandate în dietele de orice tip, se numără printre cele mai apreciate fructe.

În întreaga lume se găsesc peste 3.000 de soiuri de pere. Poetul antic Homer le vedea ca pe un dar al zeilor, iar chinezii, ca pe un simbol al nemuririi. La începutul secolului al XVIII-lea, perele erau considerate „fructele de aur“, graţie texturii moi şi cremoase a pulpei.

Soiul Passe-Crassane

Acesta este cel mai răspândit soi din lume, urmat de Williams. Spre deosebire de Italia şi Franţa, productivitatea pomului este mai scăzută la noi. Pentru a înflori, are nevoie de temperaturi ridicate. Fructele sunt rotunjite ca merele, au dimensiuni mari, culoare verde-gălbuie şi se disting prin aroma puternică. Se coc la începutul lunii octombrie şi se pot consuma până în luna martie.

Soiul Williams

Este considerat a fi un soi de calitate superioară, de aceea se numără şi printre cele mai consumate. Fructele sale sunt de mărime medie, de culoare galbenă, cu pulpă albă, fragedă şi zemoasă. Perioada de coacere debutează la sfârşitul lunii august şi se termină la începutul lui septembrie. Soiul are o productivitate ridicată.

Soiul Curé

Originar din Franţa, este un soi de iarnă foarte popular la noi în ţară. Slab parfumat, se caracterizează prin fructele mari, cu formă alungită, care au o dungă pe lungime de culoarea ruginii. Fructele se coc la sfârşitul lunii septembrie până la începutul lui octombrie, având un gust nu foarte dulce, mai ales în anii cu toamne secetoase.

Soiul Beurré Hardy

De provenienţă franceză, soiul Beurre Hardy a fost introdus în România începând cu anul 1904. Între acest soi şi gutui există o asemănare foarte mare, de aceea se foloseşte la altoirea gutuiului. Fructele au formă conică, cu vârful larg şi pulpă zemoasă de culoare alb-verzuie, cu un gust dulce. Perele încep să se coacă la jumătatea lunii septembrie şi pot fi consumate în maximum 60 de zile de la recoltare.

Soiul Haydeea

Este ideal pentru obţinerea compoturilor, gemurilor şi a nectarului de pere. Fructele sale de culoare verde deschis au dimensiuni medii. Se coc la sfârşitul lunii septembrie şi pot fi consumate în maximum 2 săptămâni. Au un gust dulce şi aromat şi, pentru a-şi păstra toate calităţile nutritive, se recomandă să fie mâncate în stare proaspătă.

Tabelul caloriilor

Valoare energetică 58 kcal

Proteine 0,4 g

Glucide 16 g

Valoare energetică 99 kcal

Proteine 0,3 g

Glucide 20,5 g

Valoare energetică 271 kcal

Proteine 0,4 g

Glucide 23,2 g

Valoare energetică 57 kcal

Proteine 0,2 g

Glucide 15,76 g

Perele sunt mai gustoase dacă se culeg înainte de a se coace complet.



Recente

find the third cat jpg
shutterstock 1310620391 jpg
femeie care picteaza jpg
shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 2269877129 jpg
shutterstock 2377547251 jpg
roblox jpg
caine test iluzie jpg
shutterstock 1917555536 jpg
shutterstock 2409568293 jpg
shutterstock 1917189239 jpg
shutterstock 647849362 jpg
shutterstock 1095270347 jpg
shutterstock 1742654276 jpg
cuplu face calcule 2229856785 jpg
clickpentrufemei ro (19) jpg
Semne ca iti neglijezi sanatatea mintala  Sursa foto shutterstock 2200959479 jpg
shutterstock 1292534521 jpg
shutterstock 551342416 jpg
shutterstock 1010662003 jpg