Românii consumă doar o jumătate de ceaşcă de cafea pe zi

1 58262 original jpg jpeg

Cafeaua este un produs 100% natural şi una dintre băuturile cele mai apreciate de milioane de oameni din întreaga lume.

Îmbunătăţeşte performanţa fizică

Cafeaua a început să fie consumată în secolul al XV-lea în Arabia. Comercianţii veneţieni au adus cafeaua în Europa în secolul al XVII-lea unde a devenit curând foarte populară. Potrivit „Institute for Scientific information on Coffee“ consumul moderat de cafea este sigur şi poate avea anumite efecte pozitive pentru sănătate,fiind o sursă naturală de hidratare şi antioxidanţi,îmbunătăţind performanţa fizică şi psihică.

Citeşte şi:

VIDEO. Cât de bună este cafeaua?

Cafeaua reduce riscul apariţiei cirozei

Cafeaua se cultivă pe o rază de 1.000 de mile în jurul Ecuatorului,de la Tropicul Cancerului în Nord,până la Tropicul Capricornului în Sud. Arborele de cafea creşte în peste 50 de ţări din întreaga lume şi este cea mai vândută marfa din lume,după petrol. Principalele ţări furnizoare de cafea sunt Brazilia,Columbia şi Vietnam. Există două tipuri de boabe de cafea ce sunt folosite la prepararea cafelei – Robusta şi Arabica. Robusta are condiţii propice de creştere la altitudini mai joase,în timp ce Arabica este adaptată altitudinilor mai înalte.

România se situează pe locul 30 la nivel mondial

În România consumul de cafea este încă scăzut faţă de multe alte ţări din lume. Potrivit cercetărilor realizate de „Organizaţia Internaţională a Cafelei“,  în Austria consumul este de 7,96 kg pe cap de locuitor,în Germania de 6,95 kg,iar în România de 2,3 kg pe cap de locuitor pe an.Şi în estul Europei,consumul este mai mare decât la noi în ţară:în Polonia consumul anual pe cap de locuitor este de 3,19 kg,iar în Bulgaria de 2,9 kg. Potrivit www.qz.com,care a preluat date Euromonitor,consumul de ceşti de cafea per cap de locuitor în România se situează pe locul 30 la nivel mondial,cu 0,5 ceşti pe zi,în fruntea clasamentului aflându-se Olanda cu 2,4 ceşti pe zi,Finlanda cu 1,8 ceşti pe zi şi Suedia cu 1,3 ceşti pe zi.

Asociaţia Română a Cafelei (ARC) lansează astăzi,pentru buna informare a consumatorilor români,site-ul www.desprecafea.ro,care conţine informaţii despre obiectivele asociaţiei şi membrii acesteia,despre istoria cafelei,tipurile de cafea,modul său de prelucrare,reţete de băuturi şi dulciuri pe bază de cafea,precum şi studii legate de beneficiile consumului acesteia.

„Buna şi corecta informare a consumatorilor,a publicului larg cu privire la cafea şi produsele din cafea este unul dintre obiectivele asociaţiei noastre. O ceaşcă bună de cafea trebuie să fie accesibilă fiecarui român. De aceea,ne-am propus să ne aducem direct contribuţia pentru ca şi în România,consumul de cafea să atingă în următorii ani nivelul celorlalte ţări din Uniunea Europeană“,a declarat Marius Melesteu,preşedintele Asociaţiei Române a Cafelei.