Vrei să fii în formă? Încearcă dieta sportivilor
Bomboanele naturii, cunoscute sub numele de fructe, au devenit unele dintre cele mai consumate. Dar, unii oameni cred că fructoza este într-un mod, similară cu siropul de porumb, şi cred că provoacă creşterea trigliceridelor şi a altor lipide din sânge, care duc la apariţia bolilor de inimă.
Adevărul este că poţi mânca fructe fără a intra într-o supraîncărcare de fructoză,mai ales sportivii care au un prag mai mare decât cei care nu fac sport. Fructele sunt foarte sănătoase,mai ales atunci când ţii o dietă,dar dacă în acest timp practici şi sport. În plus,atunci când ţii o dietă în care consumi fructe,ca atlet,trebuie să ţii cont de 7 reguli.
1. Nu mânca fructe în schimbul alimentelor
Studiile au arătat că pentru performanţe optime de formare,rezervele de glicogen trebuie completate zilnic. Pentru un atlet,acest lucru înseamnă un consum zilnic de carbohidraţi de la 500 la 600 de grame. Dar asta nu înseamnă că trebuie să te încarci cu fructe înainte de antrenament.În timp ce ficatul poate metaboliza fructoza în glicogen,aceasta nu creşte rezervele de glicogen. Pentru a face acest lucru,alege alimente bogate în glucoză,cum este orezul brun.
2. Consideră fructele o gustare post-antrenament
Fructele nu refac depozitele de glicogen,dar vin încărcate cu substanţe nutritive ideale pentru recuperarea post-antrenament. Consumă un shake de fructe cu proteine,care-ţi va oferi vitamine,minerale,fibre,antioxidanţi,compuşi antiinflamatorii,şi în plus,este delicios.
3. Alege fructele ecologice
Acum,multe fructe sunt poluate şi conţin multe pesticide. Acestea ar trebui evitate cât mai mult posibil. Cumpără-le pe cele care sunt ecologice,deoarece sunt mai sănătoase şi au o cantitate mai mică de pesticide.
4. Spune NU alternativelor
Sucurile de fructe,gemurile,jeleurile şi fructele uscate nu sunt luate în considerare la calcularea cotei de fructe întregi. Sucurile de fructe conţin mult zahăr,şi sunt preparate din concentrate,nu din fructe. În plus,fructele uscate sunt pline de substanţe chimice,cum este dioxidul de sulf,pentru a menţine culoarea şi siropuri care le fac mai dulci. Acestea trebuie tratate ca bomboane pentru cantitatea de zahăr pe care o au.
5. Consumă fructele care au puţin zahăr
Delicioasele fructe cum sunt grepfrutul,strugurii,mango sau bananele,sunt bogate în zahăr,în special în fructoză,aşadar,ele trebuie tratate ca desert. Fructele de pădure sunt scăzute în zahăr şi sunt o alegere mai bună. Avocadoul,măslinele şi nuca de cocos,sunt o opţiune bogată în fibre şi au un conţinut scăzut de zahăr.
6. Combină fructele cu proteine cu cele care au grăsimi
Pentru a evita o creştere bruscă de fructoză şi pentru a absorbi mai bine substanţele nutritive,combină fructele care conţin proteine cu cele cu grăsimi sănătoase. Pune pe o felie de măr unt de arahide,combină portocale cu migdale sau iaurt cu afine.
7. Menţine o balanţă
La fel ca la toate celelalte lucruri,trebuie să existe o balanţă. Câteva bucăţi de fructe cu zahăr mai puţin pot stimula substanţele nutritive şi fibrele,oferind în acelaşi timp un desert delicos cu foarte puţine calorii.