5 răni interioare care te împiedică să fii tu însăţi
Adesea, o rană interioară ne determină să afişăm un alt eu decât cel autentic. Preferăm să împrumutăm o mască, pentru a ascunde problemele de ordin fizic, emoţional sau mental. Este oare acest lucru o soluţie sau un efect al slăbiciunii noastre?
De mică am fost învăţată că ,,a fi tu însăţi“ înseamnă să spui ce gândeşti şi să faci ceea ce vrei, având însă grijă să nu-i deranjezi pe ceilalţi. În realitate, nu toţi oamenii pot face alegeri în conformitate cu propriile dorinţe, mai ales dacă au trăit mai multe suferinţe pe parcursul vieţii.
1.Respingerea te face să dai bir cu fugiţii
Prima reacţie a unei persoane care se simte respinsă este aceea de a fugi. Un copil va încerca să se asigure mereu de dragostea părinţilor, uneori apelând la pititul prin casă, astfel încât aceştia să-l caute îngrijoraţi. Sau îşi va construi o lume imaginară şi va fi tentat să viseze. Un adult care face parte dintr-un grup, se va retrage în carapacea lui. Rana cauzată de respingere va începe să se vindece abia când persoana va încerca să se afirme şi să îndrăznească să-şi ocupe locul care i se cuvine.
2.Abandonul îţi taie aripile
Persoana care se simte abandonată va crede mereu că nu poate să reuşească nimic singură. Motivul vine din copilărie şi poate fi o urmare a lipsei de afecţiune din partea părinţilor sau a celor din jur. Un copil se va simţi abandonat dacă părinţii sunt prea ocupaţi şi nu-i acordă suficient timp sau dacă apare un alt copil, care devine dintr-o dată centrul preocupărilor celor mari. Un adult, marcat de această rană, va încerca să atragă atenţia prin diverse mijloace, va dramatiza mult lucrurile şi se va teme de singurătate. Vindecarea va veni abia când se va încumeta să înceapă proiecte noi şi le va susţine chiar fără sprijinul celorlalţi.
3.Umilinţa te marchează pe viaţă
Această rană pare a fi cel mai greu de recunoscut. Contrar aşteptărilor, un individ care se simte umilit va dori să devină rapid foarte performant şi să ia multe responsabilităţi asupra lui. Un caz tipic de umilinţă în copilărie: părintele îşi ceartă copilul care a ieşit să se joace în noroi, cu hăinuţele curate, iar mai apoi va povesti incidentul unor prieteni, sporindu-i celui mic sentimentul de inferioritate. Un adult va reuşi să scape de această rană dacă va pune propriile nevoi înaintea celor din jur.
4.Trădarea îţi face sânge rău
Orice om s-a simţit trădat de cineva drag. Unei femei părăsite de bărbat, în timp ce era însărcinată, îi va fi foarte greu să accepte refuzul partenerului de a-şi asuma responsabilitatea pentru copil. Cu cât rana este mai puternică, cu atât persoana va dori să controleze totul, pentru a nu mai suferi. Vindecarea va veni greu, în timp, odată cu mulţumirea de sine.
5.Nedreptatea lasă urme adânci
Persoanele care se simt nedreptăţite sunt foarte sensibile, dar îşi dezvoltă capacitatea de a nu a arăta acest lucru. Vor căuta dreptatea cu orice preţ, devenind perfecţioniste, tipicare chiar. Sunt mai înclinate să devină invidioase şi chiar ranchiunoase. Vindecarea este posibilă prin asumarea dreptului de a-şi arăta sensibilitatea, de a plânge în faţa celorlalţi fără jenă şi de a-şi învinge teama de a fi judecat.