Ce ştii despre hărţuirea psihologică la birou?

1 47764 original jpg jpeg

Este posibil ca multe femei să fie chiar acum victime hărţuirii psihologice la locul de muncă, fără să conştientizeze acest lucru. Unele ascund asta, pentru a nu-şi pierde serviciul, altele chiar renunţă la job din cauza asta.

Ca şi tine,poate,puţine dintre ele ştiu că este vorba despre un fenomen numit mobbing şi că înainte de a semna demisia pot lua măsuri.

Te-ar mai putea interesa:

Stop şantajului afectiv la serviciu!

Ştii să te faci respectată?

Fă-ţi viaţa mai uşoară la serviciu

Dacă hărţuirea sexuală a făcut mai multă vâlvă,despre mobbing se ştiu mai puţine lucruri. O asociaţie de la noi,Asociaţia COLFASA,derulează în prezent un proiect prin care încearcă să atragă atenţia asupra acestui fenomen şi să prevină cazurile de discriminare la serviciu,mai precis acea formă numită mobbing. Mai mult,în doi-trei ani,promite să organizeze împreună cu Asociaţia Femeilor din România a unui Centru de Orientare şi Sprijin pentru Femei,care să ofere ajutor femeilor discriminate. Ce este mobbing-ul?Această formă de discriminare se poate defini ca o serie de comportamente şi acte ostile la locul de muncă. Este tot un gen de violenţă,dar una manifestată prin atacuri psihologice repetate din partea colegilor sau a unui superior şi prin izolare de restul echipei,având ca scop excluderea victimei. Aceasta este adesea criticată. Mai mult,îi este subevaluat rolul în echipă,iar capacităţile îi sunt puse la îndoială. Se poate vorbi de mobbing atunci când agresiunile sunt constante şi durează cel puţin şase luni.Care sunt consecinţele?Imposibilitatea de a răspunde atacurilor îi poate afecta sănătatea angajatului care cade victimă a hărţuirii psihologice. Nu numai că acesta îşi pierde eficienţa la serviciu,dar se confruntă şi cu depresii,insomnie,stres,scăderea încrederii în sine şi în ceilalţi. Adesea,el se izolează de restul echipei şi refuză să discute despre ceea ce i se întâmplă cu un şef sau cu o persoană de la departamentul de resurse umane,care l-ar putea ajuta să pună capăt hărţuirii. În cele mai multe cazuri,ajunge să creadă că singura soluţie este să renunţe la job. Ce poate face victima?Chiar dacă unii angajaţi,victime ale mobbing-ului,simt că nu se pot apăra,sunt lucruri pe care ei le pot face,astfel încât să oprească hărţuirea,fără să-şi piardă serviciul. Este important ca de la primele semnale să-şi dea seama ce se întâmplă şi:-să copieze orice document care ar putea face dovada fenomenului de mobbing,eventual să comunice numai în scris cu agresorul sau agresorii-să ceară ajutorul şefului direct sau departamentului de resurse umane al companiei unde lucrează-să nu se descurajeze şi să păstreze deschise toate căile de comunicare cu colegii sau cu şefii -să solicite sprijinul unui medic sau unui psiholog,pentru a-i păstra sănătatea fizică şi psihică. Numai aşa va rezista şi va avea energia de a strânge dovezile necesare pentru a acţiona şi la nivel legal,dacă este nevoie.Ştiai că…… un studiu realizat în anul 2001 de o asociaţie din Dublin arăta că 8% dintre angajaţii europeni au fost victime ale hărţuirii psihologice la birou,cele mai afectate fiind femeile tinere?