Biserica Drăgănescu, pictată de părintele Arsenie Boca

Aflată sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae, biserica Drăgănescu este la o primă vedere un lăcaş sfânt micuţ, dar este deosebit prin faptul că a fost pictat de cunoscutul părinte Arsenie Boca.

image

Biserica Sfântul Nicolae din Drăgănescu se află în localitatea cu acelaşi nume, din judeţul Giurgiu. Se află între Mihăileşti şi Buturugeni, pe drumul dintre Bucureşti şi Alexandria. Cu toate că este mai puţin cunoscută decât Mănăstirile Sâmbăta de Sus şi Prislop, vizitate de pelerinii care păşesc pe urmele părintelui Arsenie Boca, biserica de la Drăgănescu a fost pictată în întregime de părinte.

Privită din exterior, pare o biserică simplă, de cărămidă, cu acoperiş din tablă şi trei turle, după cum menţionează Creştinortodox.ro. Pridvorul are şase coloane de susţinere, realizate din piatră, iar pe faţada superioară se află icoana protectorului bisericii, Sfântul Nicolae.

În curte, te întâmpină o cruce pe care sunt scrise: „Această Sfântă Cruce s-a ridicat întru veşnica pomenire a Preacucernicului Preot Savian Bunescu, adormit în anul 2005, paroh al sfintei biserici şi a Preacuviosului Părinte Arsenie Boca de la Prislop, adormit în Domnul la 1989, cel ce a realizat pictura sfintei biserici, între anii 1968-1988. Veşnica lor pomenire‟. Astfel, se dezvăluie una dintre cele mai de preţ valori a acestui lăcaş sfânt: pictura deosebită realizată de unul dintre cei mai iubiţi ieromonahi, teologi şi artişti plastici ortodocşi români.

Comunitatea din Drăgăneşti a participat la restaurare

Zidită în anul 1870, biserica Drăgănescu există astăzi datorită ctitorilor Petru Dănescu şi Ion Dumitrescu. Aceştia au construit-o pe locul unei vechi bisericuţe luată de apele Argeşului în anul 1866. În secolul următor, mulţumită eforturilor şi a implicării preotului paroh Savian Bunescu, sfântul lăcaş a fost restaurat din temelie şi a fost realizată arhitectura acoperişului cu trei turle.

image

Întreaga comunitate a sprijinit refacerea bisericii, sprijinind material refacerea locului de rugăciune din Drăgăneşti. La finalul tuturor lucrărilor, biserica a fost sfinţită de Presfinţitul Episcop Roman Ialomiţeanul, într-o zi de 2 octombrie a anului 1983.

Părintele Boca a zugrăvit-o cu migală

Vreme de mai bine de 15 ani, părintele Arsenie Boca a zugrăvit în tempera interiorul bisericii Drăgăneşti. Cu migală şi răbdare, această pictură este o adevărată mărturisire de credinţă. Părintele a şi vieţuit în localitate, începând din toamna anului 1967, după ce a fost alungat de la Mănăstirea Prislop în vremea regimului comunist.

În 1959, ieromonahul a lucrat la Atelierele Patriarhiei, apoi ajunge la Drăgănescu datorită Maicuţei Zamfira, stareţa aşezământului de maici de la Mănăstirea Prislop. Aceasta i-a fost şi singurul ucenic care i-a fost alături, în ciuda unei stricte supravegheri a Securităţii, deoarece i-a salvat viaţa în tinereţe, când şi-a dorit să-şi pună capăt zilelor din cauza unei iubiri neîmpărtăşite.

image

Atât măicuţa, cât şi părintele Arsenie Boca au fost alungaţi de la Prislop în anul 1959 şi li s-a interzis să slujească şi să poarte veştminte monahale. Maica Zamfira s-a mutat la Sinaia, iar părintele, după ce a lucrat o vreme la Bucureşti, a mers la biserica de la Drăgănescu pentru a se ocupa de zugrăvirea acesteia.

Lucrarea părintelui abundă de simboluri

Cel care a fost părintele paroh al bisericii Drăgănescu între anii 1937 şi 1999, Savin Bunescu, îl cunoştea pe părintele Arsenie Boca şi l-a chemat să picteze lăcaşul sfânt. Pe pereţii interiori ai bisericii parohiale din Drăgănescu pot fi văzute şi astăzi o pictură specială, plină de mesaje emoţionante pentru credincioşi şi o serie de scene deosebite, inedite, care prezintă viaţa şi păcatele oamenilor.

Potrivit Doarromania.ro, culoarea aurie care predomină în lucrarea părintelui conferă pereţilor o luminozitate aparte. În pofida greutăţilor create de regimul comunist, acesta a găsit calea de a-şi măsturisi credinţa şi iubirea pentru Dumnezeu. O mulţime de oameni în căutarea păcii sufleteşti veneau la Drăgănescu pentru a-i cere îndrumare. Pentru a putea lucra, a fost nevoit să-şi impună un canon de tăcere.

În general, picta rugându-se continuu. De aceea, se spune că unele scene realizate la această biserică este posibil să fie adevărate revelaţii divine. Sunt multe simboluri în pictura lui vizionară de la Drăgănescu, motiv pentru care orice pelerin ar trebui să zăbovească pentru a le observa.

Ştiai că…

…la intrare, este pictat Sfântului Ioan Botezătorul cu chipul părintelui Arsenie Boca? Numele de botez al ieromonahului era Zian, derivan de la Sânziene, iar protectorul său era Sfântul Ioan Botezătorul.



Recente

shutterstock 2395327839 jpg
Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Gaselnita care te ajuta sa alegi un filtru de ulei singura fara ajutor masculin (1) jpg
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 1458528509 jpg
shutterstock 2530319391 jpg
shutterstock 690061417 jpg
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
shutterstock 1703969782 jpg
Memoria iti joaca feste  Nu sari peste acest pas din rutina de dimineata  Sursa foto shutterstock 283065242 jpg
Iluzie optica  Ai o gandire rationala sau emotionala  Sursa foto mia yilin TikTok jpg
shutterstock 2445908607 jpg
Semne prin care corpul iti cere o pauza  Sursa foto shutterstock 2199052579 jpg
shutterstock 2427040417 jpg
shutterstock 1469273255 jpg
Test  Cat de empatic esti  Sursa foto shutterstock 304371794 jpg
shutterstock 2459079871 jpg
credit online rapid buget strategii financiare jpg
Secretele celor care isi pastreaza calmul  Sursa foto shutterstock 2249785429 jpg
Semne ca ai un IQ peste medie  Sursa foto shutterstock 2230643979 jpg