Calendarul de Advent: în aşteptarea Crăciunului

1 78657 original jpg jpeg

Mai ţii minte, în copilărie, cât de greu trecea timpul în aşteptarea Moşului? Calendarul de Advent este un mod distractiv, dar şi educativ, de a-i face pe cei mici să se bucure de fiecare zi, până-n ziua cea mare.

Calendarul de Advent este o tradiţie de origine germană, destinată să-i facă pe cei mici să aibă răbdare până la Crăciun. Aminteşte de începuturile creştinismului, când credincioşii se pregăteau să întâmpine naşterea lui Hristos. Astăzi, este extrem de popular în rândul familiilor cu copii, indiferent de confesiune.

Surpriza cu 24 de ferestre

La fiecare sfârşit de noiembrie, calendarul se pune în vânzare în marile magazine. Se găseşte inclusiv la noi, în supermarketuri. În general, arată ca o planşă de carton, în care sunt decupate 24 de ferestre. În fiecare zi, copiii sunt îndemnaţi să deschidă câte o fereastră, care dezvăluie o ilustraţie de iarnă şi ceva bun de ronţăit – de obicei, o tabletă de ciocolată.

Povestea calendarului de Advent

În Germania de secol al XIX-lea, creştinii numărau zilele până la Crăciun prin diferite metode: de la simpla însemnare cu creta pe uşă, la aprinderea unei lumânări în fiecare zi. Începând cu prima zi de decembrie, familiile le dăruiau zilnic celor mici imagini cu sfinţi. Cu timpul, imaginile au devenit tot mai îngrijite şi mai divese: erau produse în relief, mărginite cu hârtie dantelată, suflate cu pulbere aurită, şi reprezentau nu doar sfinţi cu chipuri severe, ci şi îngeraşi îmbujoraţi sau ilustraţii ale frazelor înţelepte din Evaghelie.

Cu ferestre şi... ciocolată

Calendarul de Advent, aşa cum e el cunoscut astăzi, seamănă cu cel creat în 1908 de editorul de cărţi Gehard Lang. A fost primul care a propus un calendar de carton, compus din imagini pentru fiecare zi a lunii, până pe 25 decembrie. Abia în 1920 avea să apară varianta cu ferestruici, menite a fi deschise de degetele nerăbdătoare ale copiilor. În anii ’60, au început să se comercializeze calendarele cu ciocolată. Zilnic, prichindeii deschideau obloanele ferestrelor, pentru a descoperi pătrăţelul dulce, care le însenina ziua.

De la vedete pop, la bijuterii

De atunci, calendarele colorate nu încetează să se transforme. Calendarul pentru cei mici poate conţine propuneri de activităţi de iarnă pentru fiecare zi: idei de împodobire a bradului, de preparare a covrigeilor şi a prăjiturilor, de pregătire a cadourilor şamd. În fiecare an, apar noi versiuni, ba cu eroi de desene animate, ba cu vedete de muzică pop. Ferestruicile care altădată dezvăluiau ilustraţii naive ascund acum cele mai neaşteptate surprize, inclusiv pentru cei mari: de la ceaiuri exotice, la bijuterii. Dincolo de toate, rămân neschimbate curiozitatea şi nerăbdarea asociate cu calendarul de Crăciun, care îi face să viseze pe cei mari şi pe cei mici, deopotrivă.

Coroniţa vesteşte apropierea Crăciunului

În timpul Adventului, există obiceiul de a face o coroană din crenguţe de brad, pe care sunt aşezate patru lumânări: trei sunt de culoare mov şi una roşie. Movul reprezintă culoarea liturghiei, iar roşul este asociat cu bucuria naşterii Domnului. Lumânările se aprind succesiv, în fiecare duminică. De menţionat că cea roşie se aprinde într-a treia duminică de Advent. Forma circulară a coroniţei reprezintă semnul veşniciei şi al unităţii. Prima coroniţă a fost realizată în 1839, într-un orfelinat din Hamburg, de un tânăr păstor evanghelic, Johann Heinrich Wichern.

Ştiai că...

... în perioada Adventului, credincioşii romano-catolici renunţă la petreceri, dedicându-şi timpul rugăciunii? Vinerea, nu mănâncă preparate din carne, doar peşte şi produse lactate. În această perioadă, se intonează o serie de cântece care-l proslăvesc pe Mesia.



Recente

shutterstock 2395327839 jpg
Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Gaselnita care te ajuta sa alegi un filtru de ulei singura fara ajutor masculin (1) jpg
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 1458528509 jpg
shutterstock 2530319391 jpg
shutterstock 690061417 jpg
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
shutterstock 1703969782 jpg
Memoria iti joaca feste  Nu sari peste acest pas din rutina de dimineata  Sursa foto shutterstock 283065242 jpg
Iluzie optica  Ai o gandire rationala sau emotionala  Sursa foto mia yilin TikTok jpg
shutterstock 2445908607 jpg
Semne prin care corpul iti cere o pauza  Sursa foto shutterstock 2199052579 jpg
shutterstock 2427040417 jpg
shutterstock 1469273255 jpg
Test  Cat de empatic esti  Sursa foto shutterstock 304371794 jpg
shutterstock 2459079871 jpg
credit online rapid buget strategii financiare jpg
Secretele celor care isi pastreaza calmul  Sursa foto shutterstock 2249785429 jpg
Semne ca ai un IQ peste medie  Sursa foto shutterstock 2230643979 jpg