Fructul interzis şi ce nu este permis să faci de Sânpetru

Numită şi Sânpetru de vară, sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Pavel marchează mijlocul verii agrare şi aduce o serie de datini străvechi care se mai păstrează încă.

image

Al treilea mare post din anul bisericesc care tocmai se încheie cu praznicul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel era numit încă din vechime Postul de vară sau Postul Cincizecimii, în amintirea faptului că asupra sfinţilor s-au pogorât darurile Sfântului Duh, moment sărbătorit şi la Rusalii sau Cincizecime.

În unii ani, postul Sfinţilor Petru şi Pavel durează chiar şi trei sau patru săptămâni, cum s-a întâmplat acum patru ani, sau are o durată de numai trei zile sau chiar o singură zi, ca în anul 2021. Anul acesta, s-a lăsat sec pe 19 iunie şi s-a început postul de pe 20 iunie, până pe 29 iunie când are lor marea sărbătoare a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Explicaţia constă în faptul că perioada de post în cinstea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel este determinată de data prăznuirii Învierii Domnului, fiind plasată la o săptămână distanţă de sărbătoarea Cincizecimii, Rusaliile, şi la o zi după Duminica Tuturor Sfinţilor.

Ce nu este permis de Sânpetru

Numită şi Sânpetru de vară, sărbătoarea Sfinţilor Petru şi Pavel marchează mijlocul verii agrare. Sânpetru apare în cultura populară ca un personaj care Îl însoţeşte pe Dumnezeu. Poartă haine simple, ţărăneşti, creşte animale, pescuieşte. Dumnezeu îi încredinţează cheile Raiului.

Vezi şi: Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel te învaţă să ierţi

Se mai spune că ocroteşte animalele sălbatice, de aceea ziua închinată Sfinţilor Petru şi Pavel se mai numeşte Sărbătoarea lupilor şi nu se întind capcane pentru lupi sau alte animale sălbatice.

În cinstea Sfinţilor Petru şi Pavel, în multe regiuni ale ţării, se fac pomeni pentru sufletele celor trecuţi la Domnul, se împart colaci, colivă, zarzăre, mere. Până pe 29 iunie, pe perioada postului, de teamă ca roadele din livezi să fie afectate de grindină, nu se scutură merii şi nu se mănâncă mere.

Sunt urmărite semnele vremii

Pentru a afla dacă nucile sau alunele vor fi bune în toamnă, este de ajuns să urmăreşti vremea din ziua Sfinţilor Petru şi Pavel. Dacă este furtună cu tunete şi fulgere, acestea pot să fie seci sau viermănoase.

Tot în ziua de 29 iunie aveau loc ritualuri de frumuseţe sau de protecţie de farmece. Mamele pregăteau punguţe roşii pentru fetele lor nemăritate. Puneau în punguţe frunze de pelin sau căţei de usturoi pentru ca tinerele să fie ocolite de spiritele rele şi să aibă noroc.

Vezi şi: Rosteşte această rugăciune dimineaţa, timp de 7 zile. Preoţii spun că te ajută să scapi de vicii

Pentru frumuseţe, femeile care aveau mulţi pistrui erau sfătuite să spele faţa cu apă rece la cântatul cocoşului sau la miezul nopţii din ajunul sărbătorii pentru ca pistruii să nu se înmulţească.

Info

În preajma marelui praznic, unii creştini au obiceiul să meargă în pelerinaj la Cetatea Tomisului, la Mănăstirea Adamclisi cu hramul Sfinților Petru și Pavel sau la Mănăstirea Rebra-Parva din Țara Năsăudului.

FOTO: Shutterstock