Ce trebuie să faci de Florii ca să ai spor în casă

Sărbătoarea Floriilor rememorează intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim, unde a fost întâmpinat cu frunze de palmier. Există mai multe tradiţii şi superstiţii de Florii, pe care mulţi le urmează cu sfinţenie.

image

Ce să faci ca să atragi belşugul

În unele sate din ţară, de Florii sătenii agaţă pe ramurile pomilor fructiferi, pe butucii viţei-de-vie, pe stupi şi la ferestre ramuri de salcie sfinţite. În felul acesta, toţi membrii familiei se vor bucura de prosperitate şi vor fi feriţi de probleme de sănătate. Mai mult, pe ogoare şi în grădini, se îngroapă mugurii salciei sfinţite sub prima brazdă. Se spune că belşugul nu-i va ocoli pe cei care vor face asta.

Pentru a avea spor în casă

Credincioşii din Bărăgan păstrează an de an acest obicei popular: după ce vin de la slujba de Florii, aşază la uşi şi la icoanele din casă crenguţe de salcie. Aşa, ei se asigură că vor atrage binele în casă. Mai mult, sunt unii creştini care îşi prind ramuri sfinţite de salcie la brâu, pentru ca durerile de spate să stea departe de ei. Ca să ai o viaţă liniştită, crenguţele de salcie se ţin în casă un an, fiind de folos în tămăduirea unor boli. Se mai spune că salcia sfinţită este un antidot pentru muşcătura de şarpe.

1 74050 original jpg jpeg

Alte tradiţii şi obiceiuri de Florii

În anumite sate din Banat şi din Transilvania, fetele mari obişnuiesc să pună o cămaşă curată şi o oglindă sub crengile unui păr altoit. Obiectele sunt recuperate după răsăritul soarelui, fiind de mare însemnătate în dragoste şi sănătate. Ca să ai noroc în dragoste, fierbe o legătură de busuioc în apă, în noaptea de dinaintea Floriilor şi spală-ţi părul cu fiertura rezultată. Aşa, vei avea şuviţe frumoase şi strălucitoare. Dacă eşti în căutarea sufletului-pereche, aruncă restul lichidului sub un păr, astfel încât potenţialii admiratori să nu întârzie să apară.