Bunătăţi pentru masa de Florii
Aşadar, masa de Florii trebuie să fie plină de preparate din peşte. Pentru cei care nu au ţinut post, lucrurile sunt mai simple, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să se bucure şi ei de preparatele minunate din peşte.
Duminica de Florii este foarte importantă pentru creştini,ea semnifică intrarea Mântuitorului în Ierusalim. Fiind o sărbătoare mare a Postului Mare,este dezlegare la peşte,o mare bucurie pentru cei ce s-au ostenit să ţină post după rânduiala creştină. Aşadar,masa de Florii trebuie să fie plină de preparate din peşte. Pentru cei care nu au ţinut post,lucrurile sunt mai simple,dar asta nu înseamnă că nu trebuie să se bucure şi ei de preparatele minunate din peşte.
Pentru aperitiv se pot pune o mulţime de preparate pe masă. În primul rând,trebuie să se pună icre,dar se mai pot pune şi fasole bătută,salată de vinete cu ceapă,ciuperci umplute la cuptor cu usturoi sau salată orientală. Cei care doresc ceva deosebit,pot face felii de pâine prăjită,cu somon,zeamă de lămâie şi capere,un deliciu.
Bunătăţi pentru masa de Florii – borş de hribii
La capitolul ciorbă,o idee excelentă poate fi borşul de hribi. Este excelent,mai ales că nu toată lumea iubeşte borşul de peşte. Iată o reţetă simplă şi delicioasă pentru acest borş. Ai nevoie de:300 de grame de hribi proaspeţi sau la conservă sau 50 de grame de hribi uscaţi,2 cepe,1 morcov,1 ţelină mică,1 rădăcină de pătrunjel,25 de ml de ulei,1 lingură de făină,2 linguri de orez,zeamă de lămâie,pătrunjel şi leuştean verde,sare. Pentru cei care nu ţin post,se mai pun 150 de ml de smântână şi un gălbenuş de ou.
Hribii se spală şi se taie felii. Pentru cei uscaţi,aceştia se pun în apă cu 3 ore înainte de a-i prepara. Se fierb în apă cu sare,până se înmoaie. Zarzavatul se curăţă,se spală şi se taie mărunt. Ceapa se căleşte până se îngălbeneşte,apoi se adaugă făina. Se amestecă şi se pune apoi zeama în care au fiert hribii. Zarzavaturile se sotează şi ele în puţin ulei,apoi se adaugă la ciorbă. Se lasă la fiert şi când sunt aproape fierte zarzavaturile,se pun ciupercile şi orezul spălat,se mai lasă câteva clocote şi se acreşte cu zeama de lămâie. După ce s-a stins focul,se adaugă verdeaţa tocată mărunt. cine nu ţine post,poate adăuga smântâna şi gălbenuşul de ou bătut,treptat,înainte de a pune verdeaţa.
Bunătăţi pentru masa de Florii – macrou în bere
Pentru felul doi există multe variante,puteţi opta pentru mâncare de somon cu roşii,paste cu somon,şniţel de soia,ardei umpluţi de post şi multe altele. Dar,bineînţeles,peştele merge cel mai bine pentru act fel. Iată o reţetă de macrou în bere,că tot este dezlegare. Aveţi nevoie de:1,5 kg de macrou,1 ceapă mai mare,1 lămâie,3 linguri de ulei,100 de ml de bere,sare,usturoi,piper,rozmarin,coriandru uscat şi alte condimente după gust.
Se pregăteşte peştele,se spală,se taie capul,se eviscerează,se lasă la scurs şi se condimentează cu sare şi piper. Ceapa se taie julien şi se pregăteşte un baiţ din ceapă,apă,bere,usturoi,în care se va ţine peştele cât mai mult,de preferat o noapte întreagă,pentru pătrunderea aromelor. Când este gata,se unge o tavă cu ulei,se pun peştii maceraţi în baiţ şi se lasă la cuptor 20 de minute. Se servesc cu mămăligă şi mujdei de usturoi.
Bunătăţi pentru masa de Florii – chec de post
Ca desert,se pot face prăjituri de post,cu cacao sau mere,dar şi chec de post delicios. Iată reţeta pentru chec de post pufos. Aveţi nevoie de:2 căni de făină,1 cană de zahăr,jumătate de cană de ulei,1 lingură de zahăr vanilat,1 cană apă minerală,1 praf de copt,2 linguri de cacao,3 linguri de fulgi de cocos,2 linguri de dulceaţă de vişine,zahăr pudră.
Se amestecă într-un castron mai mare zahărul,apa,făina şi uleiul,la care se adaugă zahărul vanilat. Se omogenizează şi se împarte compoziţia în două părţi. În prima parte se pun dulceaţa de vişine şi cacao şi în cealaltă se pune nuca de cocos. Se unge o tavă cu ulei,se tapetează cu făină şi se adaugă cele două compoziţii alternativ. Se coace timp de 45 de minute la foc potrivit. Se scoate din cuptor,se lasă 10 minute în tavă,apoi se scoate cu grijă din tavă,se mai lasă la răcit câteva minute,se acoperă cu zahăr pudră şi se serveşte.