Cum se scrie corect un acatist pentru a fi bine primit? La ce detalii să fii atent când îl faci şi îl aduci la preot

Acatistele reprezintă un mod de a ruga preotul din parohia ta sau de la o mănăstire să se roage pentru cei dragi sau pentru cei din neamul tău, vii ori adormiţi, şi pentru a mijloci pentru ei în faţa lui Dumnezeu, mai ales dacă se confruntă cu boli sau necazuri.

image

Prin acatist se înţelege acea slujbă care are loc în Biserică pentru pomenirea şi cinstirea unui sfânt. Sunt amintite cele mai importante evenimente din viaţa acestuia, minunile pe care le-a săvârşit şi i se aduc laude pentru miracolele săvârşite după trecerea sa la Domnul. De obicei, se citeşte stânt în picioare, înainte de Sfânta Liturghie din dimineaţa zilei în care este prăznuit sfântul sau după slujba Vecerniei, seara. Acatistele sunt închinate nu doar sfinţilor, ci şi unor sărbători importante, Sfintei Treimi, Mântuitorului, Maicii Domnului şi Sfintei Cruci.

După slujba Acatistului, preoţii obişnuiesc să citească în gând sau cu voce tare pomelnicele aduse de credincioşi la Sfântul Altar, motiv pentru care şi acestea au început să fie numite acatiste. Pe lângă numele celor pentru care preotul se ruga, erau notate şi diverse cereri, pentru cei bolnavi sau aflaţi la necaz, pentru copiii şi tinerii care urmează să susţină un examen, dar şi unele nepotrivite, împotriva celor care voiau răul acelora care scriau acatistul.

Recomandarea generală este de a nu trece în acatist cereri care vin în contradicţie cu valorile creştine şi cu îndrumările pe care le primim în Biserică. De asemenea, nu trebuie să te aştepţi că totul va fi împlinit întocmai cum îţi doreşti, întrucât Dumnezeu ştie ce ai nevoie pentru a dobândi cele de trebuinţă. Preotul se va ruga şi va mijloci pentru împlinirea celor care ar putea fi de folosi pentru mântuirea ta şi a celor dragi ţie. Citeşte în cele ce urmează cum să întocmeşti un pomelnic sau acatist!

Sfaturi pentru a scrie corect un acatist

Cum acatistul se citeşte de la 7 până la 40 de zile, la început, vei nota data la care îl vei da preotului. Vei scrie sus Acatist, iar sub acest cuvânt, vei specifica dacă este pentru cei vii sau pentru cei adormiţi. Dacă vrei să-i treci atât pe cei vii, cât şi pe cei adormiţi, scrii în stânga, vii, iar în dreapta, adormiţi.

În pomelnic, vei scrie doar numele celor botezaţi în credinţa ortodoxă, dar nu şi pe cei care nu sunt cununaţi. În cazul acatistului pentru cei adormiţi, îi vei omite pe cei care s-au sinucis. Apoi, vei trece numele de botez al celor pentru care vrei ca preotul să se roage.

Există o ordine a celor pe care îi notezi. Primul nume ar fi bine să fie al preotului de botez, apoi al aceluia de cununie, dacă este cazul, urmat de numele preotului duhovnic. După aceea, vor fi trecuţi în ordine, naşii de botez, naşii de cununie, părinţii, fraţii, socrii, cumnaţii, soţul sau soţia, copii, finii, bunicii, unchii, verişorii, prietenii.

O altă regulă este să-i treci mai întâi pe cei de parte bărbătească şi, după aceea, imediat dedesubt, pe cei de parte femeiască. Se poate nota în dreptul unora grav bolnav sau necazul pe care-l are, pentru a stărui preotul asupra rugăciunii pentru aceia.

Rugăciunea de la finalul acatistului

După ce ai trecut numele tuturor celor pentru care doreşti ca părintele să mijlocească, la finalul acatistului pentru cei vii scrie formula: „Mulţumim Domnului pentru toate cele dăruite şi ne rugăm pentru iertarea păcatelor, dobândirea celor de trebuinţă vieţii, ajutor şi mântuire‟. Dacă este un acatist pentru străbunii adormiţi, se trece la final: „Cu tot neamul lor cel adormit‟. În ambele cazuri, se scrie la sfârşit: „Amin‟.

Altar Biserica Domneasca Curtea Veche Postul Mare jpg

După slujba Acatistului sau înainte de Sfânta Liturghie, aduci pomelnicul la Sfântul Altar, cu o lumânare, dacă ai scris doar pentru cei vii sau doar pentru cei adormiţi, şi două lumânări, dacă ai notat şi pe cei vii şi pe cei trecuţi la Domnul. Alături de lumânări, poţi aduce şi prescuri, tămâie şi un bănuţ.