Descoperă ce este scientologia!
Apărută relativ recent, scientologia a reuşit să stârnească în scurt timp numeroase controverse, cele mai multe fiind legate de practicile sale neobişnuite. Însă, cât este adevăr şi cât este mit în spatele concepţiilor despre scientologie?
Cel care a întemeiat scientologia a fost scriitorul SF L. Ron Hubbard. Dacă la început era mai mult o credinţă personală,Ron a stârnit curiozitatea multor persoane,iar numărul tot mai mare al adepţilor a dus la ridicarea primei biserici scientologice în 1953 în oraşul Camden,din statul american New Jersey. În traducere liberă,scientologia înseamnă studiul spiritului în relaţie cu el însuşi,cu universul şi cu celelalte vieţi anterioare. Este recunoscută ca religie în Statele Unite ale Americii,Italia,Africa de Sud,Australia,Suedia,Olanda,Portugalia şi Spania.
Citeşte şi:
Ce le spui copiilor despre credinţă
Cele 9 fericiri,lecţii ca să ai o viaţă în credinţă
Oamenii,fiinţe nemuritoare
Scientologia este un sistem de credinţe şi practici religioase care are la bază ideea că oamenii sunt fiinţe nemuritoare,dar care şi-au uitat în timp adevărata lor natură şi din acest motiv îmbătrânesc. Pentru a-şi atinge potenţialul,oamenii trebuie să renască,să-şi amintească greşelile din vieţile precedente şi să le îndrepte. Scientologii recunosc conceptele de rai şi de iad,dar,spre deosebire de celelalte religii,unde doar sufletul accede în aceste locuri,în scientologie aceste locuri se află pe pământ. Mai exact,nivelul de trai al persoanei reflectă locul în care el merită să ajungă. Practicanţii acestei religii recunosc existenţa unei fiinţe supreme,Dumnezeu,însă El are rolul să-i ajute pe oameni să-şi afle adevăratul potenţial.
Obiceiuri controversate
Una dintre cele mai puternice credinţe scientologice este faptul că spiritul poate depăşi orice durere,traumă sau disconfort atâta timp cât se află în deplină armonie cu trupul. Astfel biserica recomandă adepţilor săi să urmeze programe intensive de detoxificare care să includă,sedinţe de saună,exerciţii fizice,precum şi consumul anumitor băuturi cu proprietăţi de detoxificare sau al unor vitamine. De asemenea,practicanţii nu trebuie să plângă,deoarece zgomotele i-ar putea afecta în mod negativ pe cei din jur. Copiii sunt trataţi precum persoanele adulte,ei având posibilitatea să ia singuri decizii. În ultimii ani biserica scientologică a fost zguduită de numeroase scandaluri,de vină fiind sumele mari sub formă de donaţii pe care le ea percepe adepţilor,în scopul încurajării cercetării,dar şi din cauza practicilor care descurajează sau chiar interzic solicitarea ajutorului medical,considerând că organismul se va vindeca de la sine.
Are mulţi adepţi celebri
Scientologia se bucură de o mare popularitate peste Ocean,în cetatea filmului,Hollywood. Printre cei care i-au îmbrăţişat convingerile se numără actorii Tom Cruise,John Travolta şi soţia sa Kelly Preston,Kirstie Alley şi Juliette Lewis. Aceştia au acceptat în numeroase rânduri să fie purtători de cuvânt al scientologiei,pentru ca popularitatea religiei să crească.