Sfântul Proroc llie, călăuză spre Dumnezeu
Cunoscut ca sfântul care aduce ploaia, care îi dojeneşte pe cei care se îndepărtează de dreapta credinţă, care face minuni, marele proroc Ilie nu a trecut prin moarte, ci a fost înalţat la cer într-un car de foc. Este prăznuit pe 20 iulie de toată suflarea creştină.
A mustrat păgânii cu secetă şi foamete
Este ştiut că Sfântul Ilie aduce ploaia, ceea ce aminteşte de o profeţie pe care a făcut-o. Stă scris în „Vechiul Testament“, în „Cartea întâia a Regilor“, că prorocul Ilie, numit şi Tesviteanul – căci se trăgea din cetatea Tesba Galaadului, ţinutul muntos dintre Iordan şi deşertul arab –, a venit în faţa regelui Ahab al Israelului. Influenţat de soţia sa păgână, Izabela, Ahab introdusese cultul unui idol fenician, Baal, îndepărtându-se şi rătăcindu-i şi pe supuşi de la credinţa în Dumnezeu. Prorocul îi aminteşte cuvântul Domnului şi-l ameninţă: „Viu este Domnul Dumnezeul lui Israel, înaintea Căruia slujesc eu; în aceşti ani nu va fi nici rouă, nici ploaie, decât după cuvântul meu!“. Au urmat ani de secetă, de foamete, însă speranţa prorocului ca israeliţii să revină la adevărata credinţă s-a spulberat.
Minunile marelui profet
Profetul s-a îndepărtat de Israel şi a stat în rugăciune, la râul Chorrath, peste Iordan. S-a hrănit cu pâine şi carne aduse de corbi până ce şi acest râu a secat. Dumnezeu l-a călăuzit spre Sarepta Sidonului, pentru ca el să vadă urmările secetei. O văduvă l-a ospătat în ciuda sărăciei ei iar, la rugăciunile profetului, Dumnezeu i-a dat femeii făină şi ulei până la reîntoarcerea ploilor. Când fiul ei a murit, prorocul a suflat de trei ori asupra lui, l-a strigat pe Dumnezeu, iar copilul a înviat.
A adus norii de ploaie
După 3 ani de foamete cumplită, Domnului i s-a făcut milă de cei înfometaţi şi a cerut profetului Ilie să meargă la regele Ahab şi să oprească seceta. La cererea sfântului, pe Muntele Carmel s-au adunat 450 de profeţi ai zeului păgân Baal. Doi viţei au fost aduşi pentru sacrificiu, unul pentru Baal, altul pentru Dumnezeu. Rugul pe care a fost pus primul nu s-a aprins, cu toate rugăciunile păgânilor. Cel de-al doilea, deşi se afla într-un şanţ umplut cu apă, s-a aprins la chemarea lui Dumnezeu care a trimis foc din cer. Pe dată, mulţimile s-au aruncat în genunchi, au recunoscut adevărata credinţă şi au strigat: „Cu adevărat Domnul este singurul Dumnezeu!“. Profetul a rămas în rugăciune pe Muntele Carmel, iar, la puţin timp după aceea, s-au ivit primii nori de ploaie. Seceta a încetat. N-a trecut mult şi o altă profeţie i-a făcut Ilie regelui Ahab: urma să piară într-o bătălie cu sirienii, drept pedeapsă pentru păcatele lui. Aceasta s-a şi adeverit câţiva ani mai târziu.
N-a cunoscut moartea
Ucenicul său, Elisei, care l-a urmat în drumurile spre cetatea Betel, spre Ierihon, a fost martor şi la două mari minuni. Prima, când au ajuns la râul Iordan şi profetul Ilie şi-a învârtit cojocul şi a lovit apa cu el. Prin apă li s-a croit drum mai departe. A doua, când între ei a apărut un car de foc care l-a ridicat pe Sfântul Ilie la cer. Astfel, Dumnezeu l-a luat la Sine pe sfântul proroc.
Rugăciunea Sfântului Ilie pe Muntele Carmel
„Doamne Dumnezeul lui Avraam, al lui Isaac şi al lui Israel! Auzi-mă Doamne, auzi-mă acum cu foc, ca să cunoască astăzi poporul acesta că Tu singur eşti Dumnezeu în Israel şi că eu sunt slujitorul Tău.“ („Vechiul Testament“, „Cartea a treia a Regilor“, 18, 36)
... numele Ilie, care este Eliahu în ebraică, se traduce „Iahve este Dumnezeu”? Semnifică „numai Unul este Dumnezeu cu adevărat”?
... prorocul este cel de-al doilea personaj din Vechiul Testament care s-a înălţat cu trupul la cer, după Moise?
... în pustiul Iudeii, pe locul unde a trăit în sihăstrie prorocul Ilie, s-a ridicat Mănăstirea ortodoxă Hozeva? Zidurile ei ocrotesc moaştele Sfântului Ioan Iacob de la Neamţ, zis şi Hozevitul.