Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, zi de post negru
În fiecare an, la 29 august, creştinii îşi amintesc de patimile Sfântului Ioan, cel care l-a botezat în apa Iordanului pe Iisus Hristos. Este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, care se încheie pe 31 august.
Fiu al lui Zaharia,un preot din Ierusalim şi al soţiei sale Elisabeta,Ioan este cel care a dezvăluit lumii că Iisus Hristos este Fiul Lui Dumnezeu,cel care a venit pe pământ pentru izbăvirea păcatelor oamenilor. Sfântul Ioan Botezătorul este ultimul prooroc al Vechiului Testament,fiind considerat „Îngerul Domnului“.
Întemniţat la ordinul lui Irod
Cea mai mare parte a vieţii Ioan Botezătorul şi-a petrecut-o în pustiu,în post şi în rugăciune,până când un înger i-a zis că a venit momentul să predice venirea lui Mesia. El i-a îndemnat pe oameni să-şi îndrepte faţa către Dumnezeu şi să se căiască pentru ca păcatele lor să fie iertate. Sfântul Ioan a atras mânia regelui Irod,după ce l-a mustrat că trăia în păcat cu Irodiada,soţia fratelui său. Irodiada a vrut să-l pedepsească pe Sfântul Ioan pentru îndrăzneala sa şi a îndemnat-o pe Salomeea,fiica sa,să-i promită lui Irod că va dansa la ospăţul dat în cinstea zilei de naştere a regelui dacă-i va oferi capul lui Ioan Botezătorul. Irod a poruncit ca Sfântul să fie ucis în aceeaşi seară şi i-a oferit Salomeei capul pe un platou.
Citeşte şi:
Sfântul Iona Rusul,ajutor pentru bolnavi
Ce nu ştiai despre Sfântul Ioan cel nou de la Suceava
Rămăşiţele sale au fost împrăştiate
Irod nu a dorit ca trupul şi capul să fie îngropate împreună,de teamă că Sfântul ar putea învia. Trupul său a fost luat de către credincioşi şi îngropat în oraşul Samaria,aflat azi în Israel,dar mai târziu istoricii Teodoret şi Rufinus afirmă că Împăratul Iulian a profanat mormântul,ordonând arderea trupului. Neatinse de flăcări au rămas mâna dreaptă şi un deget. Capul Sfântului a fost îngropat mai întâi la Ierusalim,după care a fost mutat la Constantinopol. După cucerirea cetăţii de către turci,capul a fost mutat din nou,de data aceasta în Franţa,la catedrala din Amiens,unde se află şi astăzi.
Tradiţii şi obicee specifice
Pentru a nu atrage mânia Domnului este bine ca în această zi să nu fie folosit cuţitul,iar toate bucatele să fie rupte cu mâna. Nici pepenii sau varza nu trebuie consumaţi,deoarece forma lor amintesc de capul Sfântului Ioan Botezătorul.