Tot ce trebuie să ştii ca să fii fericită

1 76046 original jpg jpeg

O mare parte din sfaturile pe care le primim şi pe care le oferim în legătură cu fericirea nu sunt ale noastre. Ele provin din înţelepciunea antică, cea care ne oferă nişte învăţături foarte valoroase. În mod ciudat, trebuie să le invocăm iar şi iar, pentru că nu am reuşit să aprofundăm tot ce încearcă ele să ne înveţe!

Cele trei secrete ale înţelepciunii antice, pe care ar trebui să le pui în practică ca să reuşeşti să fii fericită, sunt:

Controlează numai ce poţi controla şi ignoră restul

Cât de des vrei să controlezi lucrurile care nu sunt în mâinile tale? Confruntarea cu o problemă care te îngrijorează te face să te întrebi dacă poţi face ceva în legătură cu asta sau nu. Şi atunci trebuie să te întrebi: „Pot face ceva ca să rezolv problema? Dacă da, atunci voi lua măsuri. Dacă nu, atunci o voi accepta.” Cu toate acestea, nu se acţionează niciodată aşa de înţelept. Fugi mereu în aceeaşi parte, epuizându-te, subminând stima de sine şi devenind nefericită.

Nu poţi controla întotdeauna totul, pentru că există lucruri care se întâmplă şi pe care trebuie să le accepţi. Acceptarea acestui lucru te va elibera de o încărcătură uriaşă, pentru că uneori doreşti să îţi asumi responsabilitatea pentru lucruri pe care nu le poţi controla. Este timpul să accepţi şi să nu fii orbită de ceea ce ştii că nu poţi controla. Cele mai bune lucruri se întâmplă atunci când înveţi să renunţi la control!

Acceptă şi nu te mai sacrifica

Acceptarea este unul dintre cele mai grele lucruri din viaţă, pentru că uneori acest lucru înseamnă că trebuie să nu mai iei rolul victimei. Când nu este acceptată o boală, o situaţie sau o perioadă, atunci când lucrurile nu merg atât de bine, începi să negi ce se întâmplă şi să te revolţi. Această situaţie este la fel de absurdă ca şi atunci când vezi că plouă şi spui că nu plouă. Câştigi ceva? Poţi schimba situaţia?

Răspunsul este un mare "nu", iar singura opţiune este să accepţi ceea ce se întâmplă. De ce apare această negare a realităţii? Se întâmplă din cauza aşteptărilor şi a ceea ce consideri a fi noroc sau ghinion. Toate acestea te fac să suferi şi să rezişti, ceea ce este inutil. Noi nu suntem victime, iar lumea nu este împotriva noastră. Lucrurile se întâmplă pentru că acesta este cursul vieţii. Acceptă ce nu poţi schimba. Făcând contrariul, pierzi foarte multă energie şi nu ajungi la niciun rezultat.

Tu eşti responsabilă de viaţa ta

Privind înapoi şi regretând tot ce s-a întâmplat nu te va ajuta. Aceasta este o modalitate de a cere scuze pentru pasivitatea ta faţă de dificultăţile care te afectează în momentul actual. Cu toate acestea, acum eşti adult. Ai puterea să alegi o cale diferită de cea a părinţilor tăi. Acum, tu eşti responsabilă pentru propria ta viaţă, nimeni altcineva.

Aşadar ce mai aştepţi? Astăzi trebuie să devină ziua când începi să renunţi la control, ziua în care accepţi situaţiile aşa cum cum şi când începi să iei cârma propriei vieţii. Căderea în obsesie, negare şi vină vor aduce numai nefericire.

Credit foto: www.humansarefree.com