Urăşti să faci sport? Uite de ce

1 75585 original jpg jpeg

Sunt persoane care şi-ar petrece toată ziua în sala de sport şi îţi pot vorbi la nesfârşit despre numeroasele beneficii pe care mersul la sală sau practicarea unui sport le au asupra ta. Însă sunt şi foarte multe persoane care pur şi simplu nu găsesc motivaţia necesară pentru a face mişcare. Ei bine, dacă te încadrezi în a doua categorie, atunci află că există o explicaţie ştiinţifică pentru acest lucru.

Cercetătorii americani au aflat că, în dorinţa şi motivaţia noastră de a face sau nu sport stau mai mulţi factori, unii genetici, alţii psihologici.

Deşi majoritatea persoanelor răspund pozitiv atunci când trebuie să facă exerciţii moderate, foarte multe tind să renunţe atunci când trebuie să depună un efort fizic mai mare. Cele din a doua categorie experimentează un soi de falsă epuizare fizică, care le blochează mintal şi le determină să renunţe.

Se pare că motivaţia şi ambiţia necesare pentru practicarea unui sport sunt două lucruri influenţate atât de factorii genetici, cât şi de factorii psihologici. De exemplu, dacă în timpul orelor de sport din şcoală te-ai simţit ruşinată şi umilită pentru că nu puteai face un anumit exerciţiu fizic, acest aspect joacă, fie şi inconştient, un rol important în aversiunea faţă de sport şi mişcare.

Ce e de făcut?

Fiindcă sportul este într-adevăr benefic pentru sănătatea fizică şi psihică, cercetătorii americani ne sfătuiesc să înlocuim gândurile negative cu cele poztive. De exemplu, în loc să ne spunem că e epuizant să petrecem o oră la sală, putem să ne spunem că mişcarea fizică ne va îmbunătăţi sănătatea şi ne va ajuta să scăpăm de kilogramele nedorite. Automotivaţia joacă un rol foarte important în tot ceea ce facem.

Alegerea tipului de mişcare potrivit 

Nu tuturor ne place să meargem la kangoo jumps sau la aerobic. Sunt o mulţime de moduri de mişcare şi de exerciţii fizice pe care le putem practica, important este să le găsim pe cele care ne fac bine, atât fizic, cât şi psihic. Experimentează şi cu siguranţă poţi găsi acea rutină de exerciţii fizice sau acel sport pe care îl poţi face cu plăcere.

Sursa foto: shutterstock.com