Studiu Ce alimente găteau oamenii în urmă cu 780.000 de ani
Poate că pare incredibil, însă chiar și în urmă cu 780.000 de ani, oamenii știau ce alimente să gătească pentru a obține preparate gustoase și sănătoase. Iată care le erau bucatele de bază!
Un nou studiu a demonstrat că strămoșii oamenilor moderni erau capabili să gătească mult mai multe alimente decât se credea anterior. Dacă cercetătorii nu sunt siguri când au început strămoșii să gătească pentru prima dată, cercetarea publicată în revista „Nature and Ecology” a dezvăluit ce preparate se aflau în dieta lor de bază, în urmă cu aproximativ 800.000 de ani.
Citește și: „Creierul uman continuă să se micșoreze de 3.000 de ani. Contează mărimea?”
Ce alimente consumau strămoșii?
În cadrul studiului, cercetătorii au analizat situl arheologic „Gesher Benot Ya'aqov”, care se află în Israel. Comunitățile care au trăit, în urmă cu 780.000 de ani, în această regiune se foloseau de foc pentru a găti preparatele pe care le consumau. Mai exact, oamenii din acele timpuri își găteau mâncărurile într-un fel de cuptor improvizat în pământ. În meniul lor se aflau alimente, precum: carne de vânat, fructe, legume și pește de apă dulce.
Vezi și: „Semne evidente că ai mai avut o viață anterioară”
Peștele, un preparat de bază în dieta lor
Unul dintre cercetătorii studiului, Irit Zohar, a mărturisit că peștele reprezenta, în acele timpuri, o sursă stabilă de hrană, fiind și mai accesibil decât carnea de vânat. „Am descoperit că peștele era gătit în orice moment al anului, adică era o componentă importantă a dietei”, a subliniat specialistul, potrivit „Best Life”.
De asemenea, specialiștii cred că apele de mică adâncime au ajutat ca peștii să fie prinși, fără niciun echipament special: „Cred că și-au folosit mâinile, așa cum fac oamenii și astăzi cu peștii din râu”, a continuat Zohar.
Gătitul a reprezentat un pas important în evoluția umană. În urmă cu 1-2 milioane de ani, oamenii aveau corpuri mai înalte și creiere mai mari. Se crede că gătitul și dietele bogate în calorii au contribuit la această schimbare.
Sursă foto: Shutterstock