Ți se pare că timpul trece prea repede? Iată de ce se întâmplă asta!

Parcă pe măsură ce înaintăm în vârstă timpul trece mai repede, așa-i? Nu ești singura persoană care trăiește cu această senzație. De fapt, există mai multe explicații ale acestui fenomen. Iată care sunt! 

image

Deși timpul rămâne constant, modul în care percepem trecerea sa poate varia în funcție de etapa vieții în care ne aflăm și de ceea ce trăim. Cercetările spun că factorii psihologici, experiențele de viață și schimbările cognitive pot influența această credință. 

De ce ți se pare că timpul trece mai repede pe măsură ce îmbătrânești 

S-ar putea să simțim că timpul trece mai repede acum față de perioada copilăriei, deoarece pe măsură ce îmbătrânim, rutina noastră devină consistentă și previzibilă. Avem mai multe responsabilități și sarcini care se repetă zilnic, iar zilele par mai scurte.

Citește și: Alimentele care te îmbătrânesc înainte de vreme. Compoturile de fructe se află pe „lista neagră”

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, o singură unitate de timp, precum o lună sau un an, este percepută precum o proporție mai mică din viața noastră. Psihologul Cindy Lusting, profesor de psihologie la Universitatea din Michigan, oferă explicația: „Pentru un copil în vârstă de cinci ani, un an reprezintă 20% din experiențele pe care le descoperă, în timp ce pentru un adult ajuns la vârsta de 50 de ani, un an este perceput ca fiind doar 2% din viața sa de până atunci”. Acest fapt face ca unitățile de timp să pară mai mici și, prin urmare, în percepția noastră timpul trece mai repede. 

O altă explicație a acestui fenomen este cea conform căreia, odată ce anii trec, creierul îmbătrânește și percepem diferit trecerea timpului. Profesorul Adrian Bejan, cercetător la Universitatea Duke, consideră că zilele ni se păreau a fi mai lungi în etapa în care creierul nostru prelua cele mai multe informații. 

Poate ești interesat și de: Nu se teme de trecerea timpului. Jennifer Garner abia așteaptă să facă 50 de ani. „Este încurajator” 

Și focalizarea asupra viitorului ne influențează! Simțim să timpul trece mai repede și pentru că, odată ce ne apropiem de o vârstă mai înaintată, ne gândim mai mult la viitor și la obiectivele noastre. 

Sursă foto: Shutterstock  Recente