COVID-19: Aparatul de aer condiţionat răspândeşte noul coronavirus? Iată ce spun experţii
Ne aşteaptă zile călduroase de vară, iar prima soluţie la care ne gândim atunci când vrem să ne răcorim este aparatul de aer condiţionat. Ce se întâmplă atunci pornim aparatul, cu toate că locuim cu persoane suspecte de a fi infectate cu Covid-19?
Aparatele de aer condiţionat care nu îndeplinesc condiţiile de a avea un filtru cu efect bactericid sau dacă acest filtru nu este schimbat conform recomandărilor, ele pot reprezenta o sursă de contaminare, a precizat medicul infecţionist timişorean, dr. Virgil Musta, pentru Digi24.
Opreşte aparatul de aer condiţionat şi deschide o fereastră dacă cei cu care locuiţi au COVID-19 sau au fost expuşi la virus
Un aparat de aer condiţionat foloseşte un ventilator pentru a atrage aerul cald din cameră, pentru a-l răci şi pentru a-l retransmite, aşa rece cum este, înapoi în încăpere, potrivit Business Insider.
"Unii experţi vă vor recomanda să opriţi sistemele de aer condiţionat şi nu cred că este o abordare bună. Dacă nu primiţi suficient aer curat, în special în interiorul unei clădiri, asta va crea doar incubatoare de infecţie", explică un profesor de ingineri mecanică din cadrul Universităţii din Indiana.
Într-o casă cu o persoană bolnavă de Covid-19, profesorul recomandă să opreşti aerul condiţionat şi să deschizi o fereastră deoarece aerul ar putea circula cu uşurinţă şi astfel se va putea aerisi camera.
Există totuşi o problemă în cazul persoanelor care suferă de alergii de sezon sau de astm, iar atunci aerisirea camerei, după ce ai deschis ferestrele, s-ar putea să nu fie o soluţie bună pentru ele.
"Dacă într-o clădire, aparatul de aer condiţionat central împrăştie virusul infecţios, a fi aproape de punctul de evacuare este un factor de risc", a declarat epidemiologul Meghan, de la Universitatea din New England College of Osteopathic Medicine. Dacă locuieşti cu o persoană bolnavă de covid-19 şi deţii un astfel de aparat, recomandarea e să ţii bolnavul la distanţă de orificiul de admisie a aerului.
A avea o ventilaţie adecvată este o parte crucială în prevenirea infecţiei: "Recomandăm de fapt aerul condiţionat, ca mijloc de a preveni (n.r. răspândirea)", a spus Ana Rule, profesor asistent la departamentul de Sănătate şi Inginerie de Mediu din cadrul Şcolii Johns Hopkins Bloomberg.
După distanţarea socială, ventilaţia a fost a doua parte cea mai semnificativă a prevenirii răspândirii infecţiei deoarece aerul condiţionat previne infectarea prin eliminarea aerului dintr-o cameră unde există picături respiratorii, purtătoare de virus.
"După ce oamenii stau acasă, eliminarea virusului de pe străzi şi spaţiile publice, eliminarea aerului contaminat dintr-un spaţiu este esenţială. Un sistem de ventilaţie bine proiectat şi bine întreţinut nu ar trebui să contribuie niciodată la răspândirea virusului", au mai precizat specialiştii.
Acestea fiind spuse, este necesar să menţii o temperatură mai caldă decât în mod normal, pentru a ajuta la prevenirea virusului să dureze mai mult timp pe suprafeţe, cum ar fi mesele sau laptopurile.
Poţi menţine temperatura între 21-24 de grade Celsius, dar să nu schimbi foarte des filtrele aparatelor de aer condiţionat deoarece devin mai eficiente în timp, pe măsură ce particulele de praf se acumulează. Ea a mai spus că oamenii ar trebui să ia în considerare achiziţionarea unui umidificator sau a unui purificator de aer, care foloseşte un filtru pentru a capta 99% din particule.
Citeşte şi: Cine aduce COVID-19 în casă: hainele sau încălţămintea?
FOTO: Shutterstock.com