Aşa faci faţă în cuplu la stresul creat de Sărbători!
Conflictele din relația de cuplu legate de planificarea sau de petrecerea Sărbătorilor sunt destul de frecvente, deoarece fiecare partener poate avea așteptări, dorințe diferite și chiar tradiții diferite provenite din familia de bază. Cum le treceţi cu bine?
Fiecare partener vine cu un bagaj emoțional legat de modul în care a petrecut Sărbătorile în familie, ceea ce poate duce la dorința fiecăruia de a-și menține propriile obiceiuri. În plus, familiile extinse pot exercita presiune pentru a petrece Sărbătorile împreună, creând un sentiment de „alegere‟ între partener și părinți, de exemplu, sau între părinții tăi și ai lui.
Ca să nu mai spunem că Sărbătorile pot fi asociate cu perfecțiunea (mese fără cusur, armonie absolută etc.), ceea ce poate amplifica stresul și dezamăgirile, iar cheltuielile, cumpărăturile și planificarea evenimentelor festive pot crește și mai mult nivelul de stres, ducând chiar la conflicte intense. Iată ce puteți încerca pentru a avea Sărbători mai liniștite, în care să vă bucurați de timpul liber și de oamenii dragi.
Colaborați!
Discutați despre planurile de Sărbători cu câteva săptămâni înainte sau chiar mai mult, pentru a evita deciziile de ultim moment. Ascultați fiecare dorințele partenerului fără să-l întrerupeți sau întrebați direct: „Ce este important pentru tine, ce ai vrea să facem?‟ sau „Cum să facem să ne bucurăm amândoi de Sărbători și să nu ne enervăm cu familiile?” Amintiți-vă că scopul Sărbătorilor este să vă bucurați unul de celălalt și de timpul petrecut împreună. Spuneți-vă lucruri pozitive precum: „Îți mulțumesc că încerci să găsim o soluție împreună!‟.
Împărțiți sarcinile
Stabiliți un buget clar pentru cadouri și mese pentru a evita conflictele legate de cheltuieli și împărțiți responsabilitățile pentru pregătiri: un partener se poate ocupa de cadouri, iar celălalt de planificarea cinei de Crăciun, de exemplu, sau de rezervarea mesei de Revelion la un local.
Te-ar mai putea interesa: Cum să gestionezi conflictele la mesele de sărbători
Atenție la relațiile cu familiile!
• În măsura în care este posibil, petreceți câteva ore cu o familie și apoi mutați-vă la cealaltă. Dacă nu, puteți stabili o regulă de alternare (de exemplu, Crăciunul cu familia unuia și Revelionul cu familia celuilalt).
• Dacă familiile fac presiuni, fiți uniți în decizia voastră și comunicați-o cu respect, dar ferm. De exemplu:„Anul acesta vom petrece o zi cu fiecare familie, pentru a avea timp și pentru noi‟ sau „Anul acesta vom petrece Sărbătorile doar noi doi cu copiii, într-o vacanță în străinătate‟. În niciun caz nu dați vina unul pe altul! Orice decizie luați, o luați împreună și o comunicați fără să vă plângeți familiei că „eu aș fi venit la voi, dar el (ea) nu vrea să venim...‟.
Vezi și: Obiceiuri zilnice pentru reaprinderea pasiunii în cuplu
• Bineînțeles, în cuplurile sudate, unde comunicarea funcționează foarte bine, puteți ca, din când în când, să petreceți Sărbătorile chiar separat, mai ales dacă nu aveți copii. Dacă părinții tăi sunt din Baia-Mare iar ai lui din Constanța și voi locuiți în București, puteți decide să meargă fiecare la părinții lui de Crăciun, iar după ce trece sărbătoarea să vă reuniți de Revelion, pe care să-l petreceți unde doriți voi doi. Important e să fiți amândoi satisfăcuți de hotărârea luată și să nu vă intereseze prea tare ce părere au alții despre acest lucru.
• Nu mai încercați să mulțumiți pe toată lumea, că nu veți reuși niciodată; concentrați-vă pe ceea ce vă face pe voi fericiți în calitate de cuplu. Acceptați că uneori nu veți putea urma toate tradițiile sau dorințele celor din jur și nu este nimic în neregulă cu acest aspect.
Foarte important!
Concentrați-vă pe dragoste, nu pe perfecțiune! Sărbătorile nu trebuie să fie perfecte; ceea ce contează este să le trăiți cu iubire și respect unul față de altul și amândoi față de familiile voastre. Acceptați faptul că lucrurile pot să nu iasă așa cum sperați și încercați să găsiți momente de bucurie chiar și în mijlocul haosului.
FOTO: Shutterstock