Aşa vindeci complexele în amor

1 65820 original jpg jpeg

Fiecare dintre noi avem nevoie de susţinere şi de confirmare. În copilărie, ne raportăm la iubirea şi încurajările părinţilor. La maturitate, acceptarea şi susţinerea partenerului nu numai că ne ajută să evoluăm ca adulţi, ci ne şi sedimentează relaţia.

Dar ce faci când nu poţi depăşi sentimentul că nu vei ajunge niciodată să fii la fel de puternică,de stăpână pe tine,de chibzuită,de calmă... ca el?!

Nimănui nu-i este uşor să accepte aceste stări,cu atât mai mult în faţa celui drag. Complexele de inferioritate pot ţine de felul în care o persoană a fost crescută,de felul în care a relaţionat cu părinţii,de umiliri,nereuşite profesionale,educaţionale şi până la slăbiciune fizică şi emoţională. Pe măsură ce complexele de inferioritate îşi fac loc în relaţia de cuplu,ele încep să macine partenerii şi să aducă nori negrii peste iubirea lor.

„Spune totul ca şi cum vrea să mă jignească”

Sentimentele de respingere sunt destul de comune în relaţiile în care unul dintre parteneri suferă de complexe de inferioritate. Nu contează ce face,gândeşte sau simte partenerul,pentru că senzaţia celui care se simte inferior este că va fi respins într-un final. Demoralizându-se şi simţind orice acţiune a celuilalt ca fiind o ofensă,o comparaţie sau o judecată,persoana complexată nu dă nici o şansă relaţiei,ruinând-o încă de la început. Dacă simţi că fiecare afirmaţie a jumătăţii tale este o judecată,o comparaţie sau o competiţie cu tine şi te simţi jignită şi respinsă,iar în copilăria ta regăseşti unul dintre motivele prezentate la începutul articolului,s-ar putea să suferi de un complex de inferioritate.

Capcanele sentimentelor de inferioritate

Când vei simţi că tu şi partenerul tău nu sunteţi pe picior de egalitate,vei avea tendinţa de-a fi extrem de posesivă. Acest lucru se datorează faptului că nu poţi să-ţi imaginezi că partenerul ar vrea să rămână de bună voie şi nesilit de nimeni în relaţie cu tine. Pentru că tu crezi că nu meriţi relaţia,sentimentele tale vor otrăvi în bună măsură creşterea şi înflorirea legăturii voastre. În cazul în care lucrezi în aceeaşi companie cu partenerul tău şi eşti plătit mai prost,acest lucru poate să distrugă relaţia.

Dacă diferenţa de plată te afectează şi te demoralizează atât de mult încât să nu-ţi mai vezi propria valoare şi să te simţi mereu umbrit de rezultatele lui,atunci ai o problemă serioasă. Dacă ai impresia că toţi prietenii nu te valorizează şi te desconsideră faţă de partener,sunt toate şansele să te înşeli. Dacă ai avea curajul să-i întrebi cum s-au simţit într-o seară în care tu te-ai desconsiderat şi te-ai devalorizat,vei avea surpriza ca ei să nu fi văzut seara în aceeaşi termeni. Acest mod de a te percepe te va face în timp să nu mai ai încredere în tine,să crezi că nu eşti plăcută sau capabilă.

Nu te închide în tine

Complexele de inferioritate se dezvoltă rapid acolo unde găsesc solul „fertil” al lipsei de încredere şi al stimei scăzute de sine. O persoană care trăieşte aceste stări poate să devină retrasă şi timidă,iar relaţia să aibă mult de suferit datorită incapacităţii acesteia de a-şi exprima cu adevărat sentimentele de dragoste faţă de partener. Practic spaima respingerii te poate arunca într-o temniţă proprie,în care să nu mai laşi pe nimeni să se apropie de tine,dar din care nici să nu mai poţi ieşi. Închiderea ta va fi receptată de partener ca răceală şi lipsă de iubire,nicidecum ca teamă şi frică de respingere. Relaţiile sunt fragile şi au nevoie de atenţie din partea ambilor parteneri. Dacă tu te închizi în tine,va fi foarte greu ca relaţia să fie susţinută doar de iubit(ă). Trebuie să lupţi şi tu,pentru că altfel finalul relaţiei va fi probabil unul nefericit.

Ce este de făcut?Complexul de inferioritate este precum ciobul din inima lui Karl,băiatul din povestea “Crăiasa zăpezii’. Ciobul provenea dintr-o oglindă ce urâţea totul şi semăna neîncredere,răutate şi răceală în sufletul celui în care se înfigea. Îţi recomand să citeşti această poveste şi să te pui pe rând în pielea personajelor Karl şi Gretchen. Este foarte posibil să înţelegi mai bine câtă suferinţă este şi în tine,dar şi că dragostea de sine este cea care are puterea de a vindeca.

Când un cuplu încearcă să îşi fortifice relaţia,iar unul dintre parteneri suferă de complexe de inferioritate,vor exista şi căderi. Dar dacă munca de depăşire a problemelor vă va aduce mai aproape unul de celălalt şi vă va întâri iubirea atunci veţi reuşi. Şi nu uita … nu trebuie să vă pierdeţi încrederea unul în celălalt.



Recente

Prea multe esecuri in dragoste  Scapa de aceste obiceiuri  Sursa foto shutterstock 297583913 jpg
Relatia de cuplu ale acestor nativi se imbunatateste pana pe 27 octombrie  Sursa foto shutterstock 2480625331 jpg
Complimente la care barbatii nu rezista  Sursa foto shutterstock 1841027632 jpg
barbat fericit cadou aniversare 2177432677 jpg
shutterstock 204778261 jpg
shutterstock 1561419991 jpg
shutterstock 2436027337 jpg
Ce este limerenta  Sursa foto shutterstock 2513006111 jpg
shutterstock 1704424849 jpg
5 ponturi pentru o casnicie de durata de stiut la 40 de ani  Sursa foto Pixabay couple 8498864 1280 jpg
shutterstock 2448082283 jpg
Ramaneti amici sau uitati unul de altul dupa separare  Sursa foto shutterstock 2289689669 jpg
Cum recunosti partenerul cactus evitant  Sursa foto shutterstock 2140103645 jpg
shutterstock 2424655849 jpg
shutterstock 2261967525 jpg
cuplu matur  foto   Shutterstock jpg
Inainte de casatorie jpg
sexy  foto   Shutterstock jpg
Ce este teoria cepei si de ce e utila in relatii  Sursa foto shutterstock 1811847472 jpg
Iată totul despre testele rapide pentru boli cu transmitere sexuală și cum să le faci! jpg