Cum se manifestă chimia în iubire și cum să o aduci înapoi, dacă ai pierdut-o

Este firesc ca relațiile romantice să înceapă înflăcărat, apoi să treacă la o perioadă de stabilitate și acalmie în doi. Nicio relație pe termen lung nu menține chimia inițială pentru totdeauna și asta este în regulă.

image

Deși este normal ca în relațiile stabile să fie vorba de mai puțină pasiune peste ani sau chiar luni, uneori, cuplurile se confruntă cu o problemă și mai mare decât aceasta: o lipsă de chimie atât de semnificativă, încât să-i determine să se întrebe dacă ar trebui să mai rămână împreună. Vom examina în rândurile de mai jos cum se manifestă chimia în iubire, cum poți ști dacă relația ta este lipsită de chimie și cum să o aduci înapoi, dacă ai pierdut-o.

Sentimentul de chimie cu o altă persoană este acela de conexiune. Este vorba despre o atracție față de altcineva, care te face să vrei mai mult de la el. Acest lucru nu trebuie să se manifeste doar într-un context de relație romantică, deși acesta este modalitatea în care folosim cel mai adesea termenul de chimie.

Poate fi dobândită sau creată chimia?

Chimia romantică și sexuală sunt de obicei cele care ne conduc în relații. Atracția față de o altă persoană și dorința de a ne împărtăși viața cu ea tind să alimenteze relațiile noastre romantice. Aceste forme de chimie există de obicei la începutul unei relații, deoarece sunt cele care ne determină să alegem oamenii cu care să formăm o legătură de iubire.

Există, însă, multe situații cu oameni care s-au îndrăgostit unul de altul încet: au fost prieteni înainte sau colegi de muncă sau au mers împreună la școală. Posibil să fi fost cunoscuți care nu s-au observat cu adevărat sau nu s-au concentrat unul pe celălalt până la o întâlnire sau o situație întâmplătoare. Chimia poate crește lent în aceste relații, iar oamenii pot deveni atrași unii de alții treptat. Pot chiar să dezvolte încet sentimente romantice fără să-și dea seama, până când cealaltă persoană nu le exprimă.

Cum să-ți dai seama dacă relația ta este lipsită de chimie

Există multe moduri în care îți poți da seama dacă lipsa de chimie din relația ta este o problemă. Cele mai evidente sunt imposibilitatea de a-i întoarce afecțiunea partenerului tău, aversiune față de intimitatea cu el, deconectarea emoțională față de acesta, dorința de a petrece din ce în ce mai mult timp departe de el și refuzul de a împărtăși cu el detalii personale despre ceea ce se întâmplă cu tine.

Cum să reaprindeți chimia în cuplu

Lipsa de chimie într-o relație înseamnă o lipsă de conexiune sau a dorinței de a se conecta. Puteți încerca să readuceți chimia pierdută în cuplu prin activități emoționale și fizice, cum ar fi o seară în doi, cu activități care vă plac amândurora, momente de afecțiune intenționată, atingerea orchestrată, cum ar fi masajul, participarea împreună la terapie sexuală sau la consilierea de cuplu, o vacanță sau o excursie în doi.

Uneori, aceste lucruri funcționează mai bine decât ne-am aștepta. De exemplu, afecțiunea eliberează oxitocină, o substanță chimică care te face să te simți bine. Chiar dacă nu ai chef să fii afectuos, actul de a oferi și de a primi afecțiune face ca corpurile noastre să producă substanțe chimice care ne binedispun. Iar acest lucru poate reaprinde sentimentele de iubire pe care le ai față de persoana cu care ești tandru. Nu este rău să încerci o activitate care te poate ajuta să crești chimia cu partenerul tău și în urma căreia amândoi aveți multe de câștigat.

Chimia se poate schimba și poate evolua într-o relație. Poate chiar să se diminueze în timp. Dacă se întâmplă asta, tu și partenerul tău puteți lucra împreună prin reconectarea intenționată în cuplu.

@shutterstock