De ce sărutul e cheia relațiilor lungi și ce legătură are cu hormonul iubirii
Sărutul este modul în care te conectezi cu partenerul tău și sporești încrederea în relația ta romantică. Când folosești sărutul ca o modalitate de a te conecta cu cineva de care ești interesată din punct de vedere romantic, acesta vine la pachet cu o serie de beneficii emoționale, mentale și chiar și fizice. Află de ce este important acest gest romantic, care este legătura lui cu hormonul iubirii și cum poți avea o relație sănătoasă!
În primul rând, sărutul este o modalitate prin care cuplurile dezvoltă un sentiment profund de intimitate emoțională unul cu celălalt. Intimitatea emoțională apare atunci când partenerii sunt capabili să fie vulnerabili, confortabili și profund conectați unul cu celălalt într-o relație. Când ești conectat din punct de vedere emoțional cu partenerul tău, poți să ai încredere în el, să împărtășești secrete fără teamă și să te simți complet acceptată de el. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a menține flacăra vie în orice relație este să-ți săruți partenerul în mod regulat. Vorbim despre sărutul pe buze, nu despre unul lipsit de intimitate, pe obraz sau pe frunte. Nici despre cel grăbit sau din obligație.
Ce legătură are sărutul cu hormonul iubirii?
Desigur, sărutul este și o formă de intimitate fizică, dar ajută suplimentar la scăderea barierelor emoționale și conectează un cuplu la un nivel mai profund. O legătură emoțională puternică cu soțul tău te ajută să îți menții relația fericită și sănătoasă. Acesta este doar un motiv în plus pentru a adăuga un sărut suplimentar în rutina voastră zilnică. Studiile arată că sărutul și alte forme de afecțiune fizică declanșează eliberarea hormonului oxitocină, responsabil pentru sentimentul de iubire și atașament, care promovează legătura emoțională în cuplu. Acest agent de legătură acționează ca un lipici care vă întărește relația și vă face pe amândoi să vă simțiți mulțumiți în intimitate.
Mai multă încredere și o relație sănătoasă
Încrederea este esențială pentru o relație sănătoase. Dacă ai încredere în soțul tău, știi că poți conta pe el. Este o stare de liniște pe care ți-o dă acest sentiment, un semn de parteneriat adevărat care se poate întinde pe o perioadă lungă. Conform unui studio publicat în „Nature – Jurnalul Internațional de Știință‟, s-a descoperit că oxitocina are ca efect creșterea încrederii între oameni. Acest lucru nu numai că îi face pe parteneri să se simtă mai încrezători unul în celălalt, dar le crește și disponibilitatea de a avea un comportament emoțional riscant. Și ce este mai riscant decât să te îndrăgostești?
Este cea mai simplă expresie a iubirii
Sărutul este o modalitate grozavă și cât se poate de la îndemână de a arăta cuiva că îți pasă. Este o expresie intimă a dorinței și a afecțiunii, iar studiile arată că satisfacția partenerului este strâns legată de manifestările de afecțiune fizică primite de la persoana iubită, cum ar fi săruturile, mângâierile și îmbrățișările. În plus, sărutul are un rol important în reducerea stresului, căci favorizează eliberarea de dopamină și oxitocină, doi dintre hormonii fericirii. S-a dovedit că acești hormoni puternici reduc stresul și te fac să te simți mai fericit. Iar după cum știm, stresul nu te afectează doar fizic, ci poate dăuna și sănătății tale emoționale și mentale, provocându-ți o anxietate teribilă.
Ce înseamnă când partenerul evită să te sărute
Satisfacția într-o relație se contorizează sub forma atingerii fizice – ținutul de mână, mângăierea sau sărutul pe buze. Ar trebui să te simți confortabil să-ți săruți partenerul. Dacă partenerului tău nu-i place să-și exprime afecțiunea sau să aibă contact vizual cu tine, acesta ar putea fi un semn că nu se simte bine în această relație din punct de vedere romantic sau că nu este conectat emoțional cu tine. Uneori, oamenii nu acceptă intimitatea atunci când nu se simt iubiți, iar lipsa săruturilor ar putea însemna că există o problemă în relația voastră. E drept că sunt și persoane cărora nu le place sărutul în general, mai ales în public. Dar există o diferență între a nu fi genul pupăcios și a nu-ți plăcea să-ți săruți partenerul. Dacă simți că partenerului tău nu-i mai place să te sărute, ar trebui să vorbești cu el despre asta pentru a afla de ce s-a schimbat intimitatea voastră. Spune-i cum te simți, dar asigură-te că nu-l acuzi și ascultă și punctul lui de vedere.
Sursă foto: Shutterstock