Efectele benefice mai puţin ştiute ale cataplasmelor cu argilă

3 77395 original jpg jpeg

Dacă te confrunţi cu dureri supărătoare de spate, mâncărimi ale pielii, crampe sau dureri articulare, cataplasmele cu argilă îţi pot fi de ajutor. Cu un conţinut bogat de calciu, magneziu, fier, dar şi alte substanţe benefice, argila are numeroase proprietăţi curative, atât pe plan intern, cât şi extern.

Dezinfectează rănile cu argilă

Există mai multe tipuri de argilă: albă, galbenă, roşie, verde sau gri. Ea poate fi găsită sub formă de bulgăraşi sau pudră. Argila este bogată în săruri de magneziu şi calciu, absoarbe umezeala produsă de răni şi previne infecţiile. De asemenea, ameliorează durerile articulare şi musculare, tratează iritaţiile pielii, arsurile solare şi alte feluri de leziuni. Argila absoarbe hematoamele, tratează entorsele şi ajută la funcţionarea normală a tranzitului intestinal. Aplicată ca o cataplasmă, argila are efecte antiinflamatoare, antiseptice şi cicatrizante.

Cum se prepară

Pentru a beneficia de proprietăţile sale, remediile pe bază de argilă se prepară numai în vase de porţelan, sticlă sau lemn, nu în cele de plastic sau metal. Pune argila într-un bol şi adaugă apă plată, lăsată la temperatura camerei, cât să o acopere complet. Pune o pânză deasupra şi aşteaptă să se dizolve aproximativ jumătate de oră sau mai puţin, în cazul în care cantitatea de argilă este mai mică. Cu o lingură de lemn, amestecă încet până se omogenizează. Pasta de argilă obţinută nu trebuie să fie nici compactă, nici lichidă, ci să aibă o textură cremoasă, densă. Dacă amestecul ţi se pare mult prea solid, poţi să mai adaugi puţină apă, până se fluidizează.

După ce ai preparat cataplasma de argilă, foloseşte o frunză de varză, care are rolul de a reţine umezeala din compoziţie, un pansament steril sau o bucată dintr-un material textil moale. Ţine minte că o cataplasmă de argilă trebuie să acopere în totalitate rana sau locul afectat, iar stratul de argilă folosit nu trebuie să fie mai gros de 2 centimetri. Toarnă argilă în tifon, întinde-o, pliază materialul ca un buzunar şi aplică pe zona dureroasă. Ea nu trebuie să fie nici grea, nici rigidă.

Descoperă alte efecte benefice ale argilei pe clicksanatate.ro.

Sursa foto: sugarmeskincare.com