Efectele secundare ale supradozei cu paracetamol. Cine n-ar trebui să ia acest medicament?

1 shutterstock 1776799136 jpg jpeg

Paracetamolul este un medicament utilizat frecvent pentru tratarea durerilor. Poate fi folosit şi pentru a reduce temperatura ridicată. Este disponibil în combinaţie cu alte analgezice şi antipiretice. Doza uzuală pentru adulţi este de 1-2 comprimate de 500 mg luate de 4 ori în pe zi, dar ce se întâmplă dacă depăşeşti acest dozaj?

Administrarea unei cantităţi prea mari de paracetamol se poate face cu uşurinţă, deoarece multe produse diferite conţin paracetamol, în special medicamentele create special pentru a combate răceala şi gripa. De aceea, trebuie verificate toate medicamentele înainte de a le lua, pentru a afla cât paracetamol conţin de fapt. Citeşte prospectul cu atenţie şi cere detalii farmacistului, în cazul în care nu eşti sigur.

Ce semne de supradozaj ar trebui să te alarmeze

Paracetamolul este un medicament sigur pentru cei mai mulţi dintre noi, dar depăşirea dozei recomandate poate avea efecte secundare grave. Greaţa şi vărsăturile pot apărea în câteva ore de la ingerarea unei doze hepatotoxice.

Hepatotoxicitatea este termenul medical pentru afectarea ficatului, o complicaţie asociată cu supradozajul. Somnolenţa în primele două zile după o singură supradoză de paracetamol este puţin probabil să fie din cauza insuficienţei hepatice, deci ia în considerare alte cauze.

Cum este tratat?

Supradozajul cu paracetamol poate duce la afectarea ficatului, care poate fi fatală, de aceea este important să soliciţi asistenţă medicală de urgenţă.

De obicei, se administrează acetilcisteină intravenos pentru a combate supradozajul cu paracetamol. Acesta este un medicament utilizat în mod obişnuit pentru prevenirea leziunilor hepatice atunci când este administrat în termen de 8 ore de la supradozaj. După 8 ore, eficacitatea lui scade.

Cine ar trebui să evite paracetamolul?

Paracetamolul n-ar trebui să fie luat de persoanele cu probleme hepatice, decât după ce s¬-au consultat cu un medic înainte. De asemenea, cei care suferă de hipertensiune, trebuie să evite paracetamolul solubil, care se dizolvă în apă fierbinte. Acest tip de paracetamol conţine multă sare, care poate creşte tensiunea arterială.

Se poate lua cu alte analgezice?

Paracetamolul poate fi luat cu alte tipuri de analgezice care nu conţin paracetamol, cum ar fi ibuprofen, aspirină şi codeină. Dacă iei două medicamente diferite care conţin paracetamol, există riscul de supradozaj.

FOTO: Shutterstock



Recente

Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg
Budinca apertiv  Sursa foto shutterstock 1530143996 jpg
Bautura care alunga insomnia  Sursa foto shutterstock 544190740 jpg
trifoi  jpg