Administrarea unei cantităţi prea mari de paracetamol se poate face cu uşurinţă, deoarece multe produse diferite conţin paracetamol, în special medicamentele create special pentru a combate răceala şi gripa. De aceea, trebuie verificate toate medicamentele înainte de a le lua, pentru a afla cât paracetamol conţin de fapt. Citeşte prospectul cu atenţie şi cere detalii farmacistului, în cazul în care nu eşti sigur.

Ce semne de supradozaj ar trebui să te alarmeze

Paracetamolul este un medicament sigur pentru cei mai mulţi dintre noi, dar depăşirea dozei recomandate poate avea efecte secundare grave. Greaţa şi vărsăturile pot apărea în câteva ore de la ingerarea unei doze hepatotoxice.

Hepatotoxicitatea este termenul medical pentru afectarea ficatului, o complicaţie asociată cu supradozajul. Somnolenţa în primele două zile după o singură supradoză de paracetamol este puţin probabil să fie din cauza insuficienţei hepatice, deci ia în considerare alte cauze.

Cum este tratat?

Supradozajul cu paracetamol poate duce la afectarea ficatului, care poate fi fatală, de aceea este important să soliciţi asistenţă medicală de urgenţă.

De obicei, se administrează acetilcisteină intravenos pentru a combate supradozajul cu paracetamol. Acesta este un medicament utilizat în mod obişnuit pentru prevenirea leziunilor hepatice atunci când este administrat în termen de 8 ore de la supradozaj. După 8 ore, eficacitatea lui scade.

Cine ar trebui să evite paracetamolul?

Paracetamolul n-ar trebui să fie luat de persoanele cu probleme hepatice, decât după ce s¬-au consultat cu un medic înainte. De asemenea, cei care suferă de hipertensiune, trebuie să evite paracetamolul solubil, care se dizolvă în apă fierbinte. Acest tip de paracetamol conţine multă sare, care poate creşte tensiunea arterială.

Se poate lua cu alte analgezice?

Paracetamolul poate fi luat cu alte tipuri de analgezice care nu conţin paracetamol, cum ar fi ibuprofen, aspirină şi codeină. Dacă iei două medicamente diferite care conţin paracetamol, există riscul de supradozaj.

FOTO: Shutterstock