Florile de muşeţel, leacul universal
În copilărie strângeam flori de muşeţel şi le uscam pe prispa casei bunicilor. Ţin minte că trebuiau ţinute la umbră, în spaţii bine aerisite. Mai târziu, am aflat că această plantă tratează o gamă largă de afecţiuni.
Muşeţelul, numit în unele locuri şi romaniţă, este una dintre cele mai vechi şi mai utilizate plante medicinale, cu proprietăţi antispasmodice, dezinfectante şi antiinflamatorii. Planta poate fi consumată atât sub formă de ceai şi infuzie, cât şi în tincturi sau unguente. Ceaiul de muşeţel se bea în caz de ulcer, tulburări digestive, crampe menstruale, viroze respiratorii sau migrene, iar extern vindecă eczemele, rănile, dar şi tenul înroşit sau iritat. Poate fi folosit deopotrivă de adulţi şi de copii.
Calmează durerile de stomac
Ceaiul de muşeţel calmează spasmele muşchilor stomacului provocate de gastrite şi colite. De asemenea, este eficient în cazul diareii şi, în general, în mai toate afecţiunile stomacului şi intestinelor, de cele mai multe ori în asociaţie cu frunzele de mentă. Infuzia se prepară dintr-o lingură de muşeţel la o cană cu apă clocotită. Se acoperă vasul 10 minute, apoi se strecoară. Ceaiul se bea neîndulcit. Dacă este vorba de o intoxicaţie, nu se mai consumă altceva în ziua respectivă.
Previn răcelile de sezon
În răceală şi gripă, ceaiul de muşeţel provoacă transpiraţie, ceea ce duce la scăderea febrei. În combinaţie cu lămâie şi miere, ceaiul calmează senzaţia de usturime în gât. Infuzia se prepară din 2 linguriţe plantă uscată la 200 ml apă clocotită. Se beau 2-3 căni pe zi.
Te scapă de cistite
Muşeţelul acţionează ca antiseptic şi diuretic. Astfel, durerile din zona abdomenului cauzate de infecţia urinară dispar dacă bei 3 căni de ceai de muşeţel pe zi.
Ţin în frâu durerile menstruale
Pentru ameliorarea durerilor provocate de menstruaţie, se recomandă un ceai din 40 g muşeţel, 30 g frunze de mentă şi 30 g rădăcină de valeriană. O lingură din acest amestec de plante se opăreşte cu o ceaşcă cu apă. După răcire se strecoară, se îndulceşte şi se beau 2-3 ceaiuri pe zi.
Previn afecţiunile vasculare
Sunt eficiente băile cu 50-60 g de flori puse într-un săculeţ de tifon peste care se toarnă apă clocotită. Se lasă până ce baia ajunge la temperatura normală a corpului. Săculeţul se stoarce de mai multe ori în apa în care este bine să stai cel puţin 15 minute sau până se răceşte.
Atenţie!
Femeile însărcinate trebuie să evite consumul de ceai de muşeţel, pentru că poate cauza contracţii uterine care duc la pierderea sarcinii.