„Pot să răcesc din cauza aerului condiționat?‟ – Mit sau realitate

În această perioadă caniculară, cel mai probabil, aerul condiționat ți-a devenit prieten bun. Dar oare chiar poți să răcești din cauza „curentului‟ de aer provocat de acest aparat sau este doar un simplu mit!? Iată care este adevărul din spatele celor mai dezbătute mituri ale sezonului! 

image

În perioada verii, aparatul de aer condiționat ne ajută să scăpăm de temperaturile ridicate din locuință, iar cremele cu protecție solară și soluțiile repelente împotriva insectelor ne sunt de mare ajutor. Cu toate acestea, în jur circulă multe mituri de sezon… 

Auzim des că putem să răcim din cauza aerului condiționat, că țânțarii ar fi atrași de persoanele cu sângele „dulce‟ sau că este bine să folosim cele mai puternice creme cu factor de protecție solară (FPS), pentru a ne proteja corespunzător de razele solare. Ce este mit și ce este realitate? 

Citește și: Care sunt avantajele și dezavantajele folosirii aerului condiționat din mașină. Confortul sau sănătatea? 

Mitul nr. 1: „Țânțarii sunt atrași de persoanele cu sânge dulce‟

Poate că ai auzit în jurul tău persoane care spun că sunt ținta țânțarilor, din cauză că ar avea sângele „dulce‟. În realitate, aceste insecte sunt atrase de mirosul și de aspectul nostru, nu de gustul sângelui. 

Explicația este simplă - țânțarii pot detecta dioxidul de carbon (CO2) pe care îl expirăm, iar cu cât expirăm mai mult, cu atât avem mai multe șanse să atragem acești mici „invadatori‟ pe pielea noastră. 

De asemenea, țânțarii sunt atrași și de culoarea roșie, dar și de mirosul anumitor compuși de pe piele, cum ar fi mirosul de transpirație. 

Vezi și: Așa scapi de țânțari! 12 soluții cu efect forte pentru înțepăturile de insecte

Mitul nr 2: „Cu cât crema cu factor de protecție este mai puternică, cu atât vom fi mai protejați de arsurile solare‟ 

Dacă dorești să te protejezi de razele solare, este suficient să folosești o cremă cu factor de protecție (FPS) 30 sau 50, nu mai mult. Asta pentru că distincția între cremele cu factor de protecție ridicat nu este semnificativă. 

Diferența se observă cel mai mult între cremele cu FPS 15, care filtrează 93% dintre razele UVB și cremele cu FPS 30, care filtrează aproximativ 97%. Dar între o cremă cu factor de protecția 50 și una cu factor de protecție 100, diferența este doar de 1%, relatează „Prevention‟. 

Mitul nr. 3: „Pot să răcesc din cauza aerului condiționat‟ 

Poate că ai auzit pe cineva spunând că ar fi răcit din cauza aerului condiționat puternic. De fapt, nu „curentul‟ provocat ar fi de vină, ci bacteriile, virusurile și ciupercile care se pot ascunde într-un aparat care nu a fost curățat periodic.

Un aer condiționat prost întreținut poate provoca simptome similare răcelii, precum strănut sau usturime în gât. 

Sursă foto: Shutterstock 



Recente

Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg