Care sunt avantajele şi dezavantajele folosirii aerului condiţionat din maşină. Confortul sau sănătatea?

1 aer conditionat jpg jpeg

În urmă cu câţiva ani, aerul condiţionat era considerat un serviciu de lux şi doar cei privilegiaţi puteau beneficia de avantajele sale. Acum, acesta face parte din viaţa noastră şi ne protejează pe toţi de temperaturile extreme, în casă, în maşină sau la birou. Să aruncăm o privire la avantajele şi la dezavantajele aerului condiţionat al maşinii.

În mijlocul verii, să fii într-o maşină cu temperaturi ridicate este tot ce nu ţi-ai putea dori! Probabil cunoşti acel sentiment când deschizi portiera şi interiorul maşinii pare a fi un cuptor încins. Călătoriile cu maşina fără aer condiţionat pot fi experienţe dificile, în special dacă eşti sensibil la căldură. Desigur, acest lux este binevenit, însă trebuie să iei în calcul şi aspectele sale negative. Iată care sunt avantajele şi dezavantajele folosirii acestui serviciu!

Avantajele aerului condiţionat

  • Confort - un avantaj evident al utilizării sistemului de aer condiţionat din maşină este confortul pe care ţi-l oferă. Folosirea acestui serviciu te ajută să nu te mai lupţi cu căldura sufocantă din maşină, în timpul verii. În loc să deschizi geamurile şi să te „lupţi‟ cu sunetele din exterior, poţi foarte uşor să dai drumul la aerul condiţionat, în timp ce asculţi piesele tale preferate la radioul maşinii.
  • Siguranţă - utilizarea aerului condiţionat îţi oferă o mai bună siguranţă pe drum. Spre exemplu, eviţi somnolenţa care poate să apară din cauza căldurii. Dacă dai drumul la aerul condiţionat, aerul rece te va revigora şi te va determina să fii mai atent în trafic.
  • Eşti mai liniştit în trafic - blocajele din trafic în zilele fierbinţi, fără aer condiţionat, pot reprezenta un scenariu neplăcut, în special dacă în maşină se află copii sau te îndrepţi către o şedinţă importantă. Vaporii fierbinţi pot duce la transpiraţie, lucru pe care nu ţi-l doreşti, în special dacă eşti îmbrăcat în costum.
  • Util pentru persoanele cardiace. Bătrânii sau persoanele cardiace pot trece cu succes peste o zi caniculară dacă se află într-o maşină cu aer condiţionat.

În ciuda avantajelor, aerul condiţionat prezintă şi pericole, în special dacă nu este întreţinut corespunzător.

Dezavantajele aerului condiţionat

Folosirea în exces a aparatelor de aer condiţionat neîntreţinute corespunzător poate duce la infecţii la nivelul amigdalitelor, la nivelul urechilor şi la nivelul ochilor. În cazul în care aerul condiţionat nu este întreţinut corespunzător, în el se pot strânge bacterii, viruşi sau ciuperci, care pot cauza diverse infecţii ale tractului respirator (precum bronşită sau pneumonie), pot influenţa apariţia conjunctivitei, iar purtătorii de lentile de contact pot fi afectaţi. De asemenea, aerul condiţionat este asociat cu rinită şi faringită, cu iritaţia gâtului şi cu răguşeală. Totodată, persoanele sensibile la schimbările bruşte de temperatură şi la umiditate se pot confrunta cu piele şi mucoase uscate sau cu dureri musculare.

Ce este de făcut? Pentru a evita apariţia acestor probleme, nu uita să ventilezi în mod regulat aerul condiţionat, deoarece întreţinerea profesională este esenţială pentru sănătatea ta. Totodată, specialiştii recomandă să menţii temperatura între 21 de grade Celsius şi 24 de grade Celsius, umiditatea între 60%-70% şi să ai grijă ca fluxul de aer să nu ajungă direct în faţa persoanelor aflate în maşină.

Sursă foto: Shutterstock 



Recente

Cauți un cadou de nuntă practic Iată 5 electrocasnice premium care vor transforma casa mirilor jpg
Tort cu alune si frisca  Sursa foto shutterstock 1995463784 jpg
Orez arabesc  Sursa foto shutterstock 417836704 jpg
shutterstock 404179420 jpg
Prajitura cu mere  Sursa foto shutterstock 2179100211 jpg
clickpentrufemei ro (22) jpg
Orez negru cu legume  Sursa foto shutterstock 371703877 jpg
shutterstock 2581336237 jpg
Choux uri cu frisca si capsuni  Sursa foto shutterstock 2017598543 jpg
shutterstock 2062779884 jpg
Peste pane cu bere  Sursa foto shutterstock 178185473 jpg
shutterstock 2471287099 jpg
shutterstock 2088920074 jpg
Prajitura cu frisca si biscuiti  Sursa foto shutterstock 378077170 jpg
Crochete de cartofi cu mozzarella  Sursa foto shutterstock 1295330584 jpg
Poza de cover  Cum sa creezi un colt de poveste cu ajutorul magnoliilor  Sfaturi si recomandari practice Magnolie, flori, casa, curte, gradina jpg
Istoria brățărilor de gleznă De la simboluri sacre la accesorii moderne jpg
5 greseli de evitat in rutina de ingrijire a fetei jpg
Prajitura Semla  shutterstock 1653371791 jpg
shutterstock 2108259377 jpg