Cum să descifrezi cele mai bizare vise

Unele vise pe care ni le amintim sunt atât de ciudate, încât le dăm importanţă şi vorbim celorlalţi despre ele. Dacă înțelegi ce se întâmplă în mintea ta, visele chiar încep să capete sens .

Studiul viselor a început în mod corect în anul 1953, când Eugene Aserinsky și Nathaniel Kleitman de la Universitatea din Chicago au realizat mai multor voluntari electroencefalograme  și i-au trezit în diferite etape de somn. Au descoperit somnul REM și asocierea lui cu visarea. Experimente recente au arătat că visăm pe tot parcursul somnului, nu doar în faza REM, dar le uităm pe cele mai multe. Visele care apar în somn profund tind să fie lipsite de emoții, azate pe lucruri simple și greu de reținut. În faza REM apar visele clasice, cele bizare, fapte imposibile fizic, experiențe tulburătoare, emoționante, derutante. Mulți s-au întrebat dacă în faza REM ochii se mișcă atât de mult tocmai pentru a privi imaginile de vis. Oamenii de ştiinţă au confirmat că acesta este motivul.

Visele sunt mai importante decât ai crede. Unele au o funcție evolutivă, pentru a ne testa în scenarii importante pentru supraviețuire. Acest lucru ar putea explica de ce unii spun adesea că au visat că au fost urmăriți sau atacați. Visele pot calma impactul dur al unei traume emoționale. Pe de altă parte, mulți artişti au observat că le pot stimula gândirea creativă. De exemplu, Paul McCartney a declata că a visat linia melodică a piesei “Yesterday”, iar, la trezire, a improvizat versurile pentru a n-u uita. Dmitri Mendeleev care a visat structura tabelului periodic al elementelor.

Cum se formează un vis

Amintirile evenimentelor din viață, așa-numitele amintiri episodice, sunt stocate într-o parte a creierului numită hipocamp, iar, în timpul mișcării rapide a ochilor (REM), semnalele de somn care ies din hipocamp sunt oprite. Prin urmare, nu putem accesa amintiri despre lucruri care s-au întâmplat în trecut în timp ce visăm, dar putem accesa amintiri generale despre oameni și locuri. În același timp, se intensifică activitatea din regiunile creierului implicate în procesele emoționale. Astfel, mintea alcătuiete o poveste emoționantă care leagă amintirile.

O altă parte a creierului, cortexul prefrontal dorsolateral, care ne controlează raționamentul logic şi luare a deciziilor, este închisă. De aceea, când visăm nu ne punem întrebări care ţin de logică, ci ne lăsăm conduşi de emoţii.  Această diferență în activitatea creierului în comparație cu perioada în care suntem treji explică de ce simțim că nu avem control asupra viselor şi suntem doar observatori.

Motivele pentru care nu ne amintim toate visele

O parte dintre noi, nu-şi amintesc deloc visele. Toată lumea visează, dar nu toți ni le amintim. S-ar putea datora activității creierului. Cei care îşi amintesc ce au visat au o activitate mentală mai mare în timpul somnului, dar păstrează treze două părți ale creierului implicate în stocarea amintirilor.

Contează şi modul în care dormi. În timpul fazei de somn REM ne luptăm să formăm amintiri noi. Dacă ne trezim în timpul sau imediat după un vis, ni-l putem aminti şi-l putem reţine pe termen mai lung. Dacă te trezești în timpul nopții, probabil îți vei aminti frânturi din vise, dar dacă te trezești cu ajutorul unui ceas deșteptător și scurtezi somnul REM, este posibil să nu-ţi mai aminteşti ce ai visat. Schimbarea bruscă a focalizării de la vis la stingerea alarmei interferează cu procesul de amintire.

Femeile visează altfel decât bărbaţii?

Au fost analizate conţinuturile viselor şi s-a ajuns la concluzia că femeile visează atât bărbați, cât și femei, în timp ce bărbații sunt predispuși să viseze alți bărbați. Oameni de ştiinţă de la Institutul Central de Sănătate Mintală din Mannheim, Germania, au observat că bărbații visează adesea că se luptă cu alți bărbați, în timp ce femeile visează mai des la interacțiuni prietenoase cu oamenii. Specialiştii de la Universitatea din Ottawa, Canada, au realizat o aplicaţie pentru a încerca să facă diferența între visele bărbaților și ale femeilor. Programul a reușit să prezică corect sexul visătorului în aproximativ 75% din cazuri.

@shutterstock



Recente

insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg
caine  jpg
Familia Addams jpeg
Ce diete urmează vedetele  jpg