Ceaiul la pliculeţ sau din frunze: care este mai sănătos?

1 80301 original jpg jpeg

După cafea şi apă, cea mai consumată băutură din lume este ceaiul. Ceaiul poate fi găsit sub două forme - în pliculeţe sau frunze (proaspete/uscate) -, dar fiecare cultură are propriul mod de a-l prepara. Unii îl preferă infuzat, în timp ce alţii îl preferă pe cel la pliculeţe. Te-ai întrebat care opţiune este mai sănătoasă?

Ceaiul, o băutură sănătoasă

Trebuie să spunem că ambele forme pot avea aceleaşi componente, dar pot reacţiona diferit atunci când sunt expuse la căldură. Ceaiul este o sursă de micronutrienţi precum fluorură, magneziu şi zinc. Cu toate acestea, beneficiile pentru sănătate ale ceaiului îi sunt atribuite celor trei compuşi bioactivi principali, şi anume catechinele, cofeina şi teanina. Catechinele sunt un tip de polifenol cu proprietăţi antioxidante, în timp ce cofeina creşte nivelul de energie şi teanina este un aminoacid despre care se crede că are proprietăţi relaxante. Acum, care dintre cele două are cantitatea maximă de compuşi activi este încă discutabilă.

Ceaiul – frunze proaspete/uscate sau plicuri?

„Dacă vrei să bei un ceai bun şi sănătos, recomandat este întotdeauna pliculeţul şi nu frunzele deoarece există riscul ca pe suprafaţa lor să existe bacterii (bineînţeles, depinde foarte mult cum au fost depozitate) care pot ridica nivelul de pH al ceaiului, provocând mai multe probleme de sănătate”, potrivit medicului nutriţionist Anju Sood din Bengaluru, India.

Modul în care este preparat ceaiul este foarte important. Dacă infuzezi un plic de ceai în apă fierbinte aproximativ 15-30 de secunde, este posibil ca băutura să aibă numai o parte din compuşii bioactivi pe care i-ai fi obţinut dacă îl laşi să infuzeze mai mult; cel puţin două-trei minute. 

Cu cât îl laşi mai mult, cu atât compuşii bioactivi sunt mai numeroşi în băutură şi, de asemenea, este mult mai concentrat şi gustul mai puternic. Spre deosebire de frunzele de ceai în care se folosesc frunzele întregi, cele mai multe pungi de ceai conţin frunze de ceai tăiate mai mici, pentru a putea fi ambalate.

Adevărul este că frunzele de ceai pot conţine mai mulţi compuşi bioactivi deoarece frunzele sunt proaspete/uscate, ţinute corespunzător. Dar şi aici părerile sunt împărţite. Depinde de timpul pe care-l ai la dispoziţie pentru prepararea ceaiului. În plus, contează foarte mult ce tip de ceai foloseşti.

Fiecare tip de frunză de ceai conţine compuşi bioactivi şi substanţe nutritive diferite, iar pH-ul apei contează şi el foarte mult în rezultatul final. Recomandat este să se adauge o lingură de suc de lămâie pentru a neutraliza ceaiul (mai ales dacă este ceai verde sau ceai negru).

Cheia pentru un ceai bun

Factorii care influenţează calitatea unei ceşti de ceai bun, (fie că este la plic sau din frunze) este modul de preparare şi timpul de infuzare. În mod normal, se spune că plicurile de ceai sunt mai bune; totuşi, şi acest aspect depinde de temperatura şi timpul în care se face ceaiul.Recente

Kylie Jenner jpg
Wednesday jpeg
vedete care au înșelat cu bona copiilor sursa  Shutterstock jpg
Vedete care s au căsătorit de două ori cu același partener jpg
central nucleara Cernobil sursa  Shutterstock jpg
Semne neobisnuite ca esti insarcinata Sursa imagine Pixabay jpg
Cadouri nepotrivite pentru Sărbătorile de Iarnă jpg
Printul John 4 jpeg
Cristina Mihaela Dorobantu (4) jpg
Filme care au distrus casnicii la Hollywood Sursa imagine shutterstock 2158102771 jpg
Sylvester Stallone, fiul autist sursa  Shutterstock jpg
shutterstock 167894822 jpg
gripa cămilei, cupa mondială la fotbal sursa  Shutterstock jpg
Ce se intampla cu rochiile celebritatilor dupa marile evenimente Sursa imagine shutterstock 288368573 jpg
A aparut cea mai nouă editie a revistei Click! pentru femei jpeg
Meg Wynn Owen, actriță jefuită sursa  The Duellists jpg
Mariah Carey jpeg
Nicole Kidman sursa  Shutterstock jpg
Steve Martin sursa  Shutterstock jpg
Oprah Winfrey jpg