Ceaiul la pliculeţ sau din frunze: care este mai sănătos?

1 80301 original jpg jpeg

După cafea şi apă, cea mai consumată băutură din lume este ceaiul. Ceaiul poate fi găsit sub două forme - în pliculeţe sau frunze (proaspete/uscate) -, dar fiecare cultură are propriul mod de a-l prepara. Unii îl preferă infuzat, în timp ce alţii îl preferă pe cel la pliculeţe. Te-ai întrebat care opţiune este mai sănătoasă?

Ceaiul, o băutură sănătoasă

Trebuie să spunem că ambele forme pot avea aceleaşi componente, dar pot reacţiona diferit atunci când sunt expuse la căldură. Ceaiul este o sursă de micronutrienţi precum fluorură, magneziu şi zinc. Cu toate acestea, beneficiile pentru sănătate ale ceaiului îi sunt atribuite celor trei compuşi bioactivi principali, şi anume catechinele, cofeina şi teanina. Catechinele sunt un tip de polifenol cu proprietăţi antioxidante, în timp ce cofeina creşte nivelul de energie şi teanina este un aminoacid despre care se crede că are proprietăţi relaxante. Acum, care dintre cele două are cantitatea maximă de compuşi activi este încă discutabilă.

Ceaiul – frunze proaspete/uscate sau plicuri?

„Dacă vrei să bei un ceai bun şi sănătos, recomandat este întotdeauna pliculeţul şi nu frunzele deoarece există riscul ca pe suprafaţa lor să existe bacterii (bineînţeles, depinde foarte mult cum au fost depozitate) care pot ridica nivelul de pH al ceaiului, provocând mai multe probleme de sănătate”, potrivit medicului nutriţionist Anju Sood din Bengaluru, India.

Modul în care este preparat ceaiul este foarte important. Dacă infuzezi un plic de ceai în apă fierbinte aproximativ 15-30 de secunde, este posibil ca băutura să aibă numai o parte din compuşii bioactivi pe care i-ai fi obţinut dacă îl laşi să infuzeze mai mult; cel puţin două-trei minute. 

Cu cât îl laşi mai mult, cu atât compuşii bioactivi sunt mai numeroşi în băutură şi, de asemenea, este mult mai concentrat şi gustul mai puternic. Spre deosebire de frunzele de ceai în care se folosesc frunzele întregi, cele mai multe pungi de ceai conţin frunze de ceai tăiate mai mici, pentru a putea fi ambalate.

Adevărul este că frunzele de ceai pot conţine mai mulţi compuşi bioactivi deoarece frunzele sunt proaspete/uscate, ţinute corespunzător. Dar şi aici părerile sunt împărţite. Depinde de timpul pe care-l ai la dispoziţie pentru prepararea ceaiului. În plus, contează foarte mult ce tip de ceai foloseşti.

Fiecare tip de frunză de ceai conţine compuşi bioactivi şi substanţe nutritive diferite, iar pH-ul apei contează şi el foarte mult în rezultatul final. Recomandat este să se adauge o lingură de suc de lămâie pentru a neutraliza ceaiul (mai ales dacă este ceai verde sau ceai negru).

Cheia pentru un ceai bun

Factorii care influenţează calitatea unei ceşti de ceai bun, (fie că este la plic sau din frunze) este modul de preparare şi timpul de infuzare. În mod normal, se spune că plicurile de ceai sunt mai bune; totuşi, şi acest aspect depinde de temperatura şi timpul în care se face ceaiul.



Recente

Elon Musk  foto   Shutterstock jpg
Heidi Klum  foto   Shutterstock jpg
Snapinst app 476868274 18263160487262401 4026049491872694687 n 1080 jpg
Diabetul a facut o mai puternica  Sursa foto arhiva personala jpeg
shutterstock 2427252529 jpg
Elizabeth Taylor, Richard Burton   Cleopatra jpg
Teddi Mellencamp  foto   Shutterstock jpg
WhatsApp Image 2025 02 06 at 20 58 17 (2) jpeg
Liam Payne, Maya Henry  foto   Shutterstock jpg
Kim Kardashian  foto   Shutterstock jpg
Jane Seymour, Christopher Reeve  sursa foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2348107513 jpg
Snapinst app 140740023 113607577338054 4686590227810108624 n 1080 jpg
Justin Bieber  foto   Shutterstock jpg
Shannon Doherty, Jason Priestley  foto   Shutterstock jpg
Denzel Washington  forto   Shutterstock jpg
shutterstock 1396778771 jpg
shutterstock 1591421650 jpg
Khloe Kardashian  sursa foto   Instagram jpg
Angelina Jolie  foto   Shutterstock jpg