Cele mai frecvente dependenţe alimentare

1 79691 original jpg jpeg

Fiecare om are o slăbiciune pentru un aliment. Chips-uri, ciocolată, brânză etc, toate fac parte din lista alimentelor care provoacă dependenţă în rândul oamenilor din întreaga lume. Specialiştii au făcut mai multe studii (pe produse care provoacă dependenţă), iar concluziile la care au ajuns sunt:

Ciocolată

Ciocolata este o tentaţie delicioasă, căreia îi rezistăm cu greu. Ceea ce ştim este că ciocolata este una dintre alimentele care provoacă dependenţă, deoarece are acelaşi efect asupra creierului - eliberează dopamina - pe care-l are alcoolul şi anumite medicamente, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Drexel, SUA.

Brânză

Brânza, care este în general bogată în grăsimi şi colesterol, conţine o substanţă numită casomorfina care se eliberează hormonii care ne fac să ne simţim mai bine  sau receptorii opioizi. ”Casomorfinele se ataşează neurotransmiţătorilor din creierul nostru şi eliberează dopamina, substanţă chimică senzitivă, care ne oferă o stare de bine.  Dar în timp ce brânza are beneficii pentru sănătate, ea poate provoca, de asemenea, o serioasă dependenţă, ” spune Neal Barnard , autorul studiului The Cheese Trap.

Chips-uri (carbohidraţi simpli)

Ţi-ai dat seama că simţi tot mai des nevoia de a mânca chips-uri, covrigi, pufuleţi etc? Deşi nu există un compus special în aceste alimente care se leagă de receptorii creierului specifici pentru a provoca un comportament euforic, stimulator sau dependenţă, există şi alte motive. "Carbohidraţii simpli sunt văzuţi ca fiind" dependenţi "deoarece provoacă o eliberare rapidă a glucozei, iar acest lucru creşte rapid nivelul de energie”, spune nutriţionista Celina Jean. Această energie va fi consumată foarte repede şi vei simţi nevoia să mănânci iar carbohidraţi simpli. Acestea sunt semnele tăcute că mănânci prea multe carbohidraţi.

Băuturi carbogazoase

Ca şi alimentele pe bază de zahăr, băuturile carbogazoase pot stimula eliberarea dopaminei. Consumă şi cofeină şi nivelul de energie va fi dublu. „Odată ce ajunge în organism cofeina, te vei simţi obosită, te va durea capul şi starea de dispoziţie va fi schimbătoare”, spun nutriţioniştii.

Cartofi prăjiţi

Conţinutul de grăsimi din cartofi prăjiţi declanşează receptorii în gură, care transmit un semnal creierului şi intestinului, întărind dorinţa de a mânca mai mult. Evită să mănânci cartofi prăjiţi, mai ales seara.

Pizza

Indiferent dacă este vorba de mozzarella, aluatul pufos sau zahărul din sosul de roşii, pizza se situează pe primul loc în dependenţa de alimente, potrivit unui studiu recent al Universităţii din Michigan. Dorinţa pentru o felie de pizza apare în urma creşterii nivelului de zahăr din sânge, care scade apoi, simţind nevoia de mai multă mâncare.

Îngheţată

Pofta de îngheţată poate fi insaţiabilă - este vorba doar de conţinutul de zahăr şi textura cremoasă, iar cercetătorii sunt de părere că alimentele ca îngheţata, care este în esenţă smântână şi lapte, stimulează creierul în acelaşi mod cum o fac şi drogurile. Induce comportamente care seamănă cu dependenţa, spune dieteticianul Keri Glassman. Totul este despre dependenţa de zahăr.



Recente

Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg